back to top

Pravilna prehrana zdravog čovjeka

Za život čovjeka bitan je pravilan unos namirnica balansiranom i zdravom prehranom. Ona nam je potrebna radi održavanja organizma u dobroj formi kako bi tijelo moglo normalno funkcionirati na tjelesnoj i duševnoj razini.

Pravilna prehrana ocrtava se i na vanjštini osobe. Ako se radi o previše mršavoj osobi, ona bi trebala jesti što više kruha, jela od krumpira, konzumirati puno mlijeka i mliječnih proizvoda kao što su masni sirevi, vrhnje i maslac. Također, bilo bi poželjno izbjegavati pušenje. Pretila osoba pak mora izbjegavati masna jela i konzumirati krto meso i što više voća i povrća.

Uzrok nepravilnog držanja može se tražiti i u neispravnoj prehrani. Također, može doći do bolesti oka, tj. do kratkovidnosti ili dalekovidnosti  zbog manjka vitamina A kojeg bi redovito trebali unositi u organizam. Naći ćemo ga u namirnicama kao što su mrkva, špinat, zeleno lisnato povrće ili jaja.

Kod pravilne prehrane lice čovjeka je blijedoružičaste boje,  a koža je glatka i elastična. To je znak da je prehrana pojedinca pravilna i da unosi dovoljne količine vitamina i minerala u tijelo. Nedostatak nekih elemenata u organizmu može dovesti do opadanja kose ili do slabih noktiju obojenih bijelim mrljama. Ako primijetite bijele mrlje na noktima, pojačajte unos mesa.

Neispravna prehrana utječe i na zdravlje i izgled zuba. Nemojte pretjerano uživati u slatkišima jer šećer oštećuje caklinu.

Pripazite i na pravilnu funkciju želuca i probave. Zavisno od toga prilagodite sebi prehranu. Neugodan zadah može se pojaviti i kod bolesti želuca. Pretjerano znojenje javlja se kod ljudi konzumiraju previše mesa, alkohola ili nikotina.

Svakako bi trebalo jesti umjereno, konzumirajući više manjih obroka dnevno. Prehrana bi trebala biti što raznovrsnija jer samo tako možemo unijeti sve bitne nutrijente. Doručak bi trebao biti najobilniji obrok u danu, dok bi večeru trebalo konzumirati najkasnije 2 sata prije odlaska na spavanje. Djeca i starije osobe trebaju unijeti još dodatne manje obroke na dan u obliku voća i povrća. Koristite namirnice od cjelovitog zrna i često jedite ribu i različite vrste variva. Izbjegavajte pretjerani unos soli i premasne hrane. Jedite sporo dobro žvačući hranu. Pijte puno tekućine, ali ne za vrijeme jela ili odmah nakon jela.

  Namirnice koje treba izbjegavati

Sve ove psihičke ili fizičke posljedice konzumiranja loše prehrane mogle bi se ublažiti ili suzbiti pravilnom prehranom. Pridržavajte se ovih pravila za ispravan način prehrane i nastojte težiti za svojim napretkom. Tako ćete živjeti duže i kvalitetnije.

Autor: M.L., Foto: Vasil Vasilev/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU