Prehrana po krvnoj grupi

Prehrana po krvnim grupama djelo je doktora Petera D’Adama. On ju je zasnovao na mišljenju da svaka od četiri krvne grupe 0, A, B i AB zahtijeva različite hranjive tvari koje su neophodne za funkcioniranje ljudskog organizma i njegovo zdravlje.

Za svaku krvnu grupu postoje namirnice koje se povezane s boljim ili lošijim zdravstvenim stanjem osobe, njezinom tjelesnom težinom i ravnotežom tijela općenito. Razne liječničke studije do sada su pokazale dokaze da ovaj način prehrane ili kako ga neki zovu dijete, jako učinkovito djeluje na zdravlje, vitalnost i održavanje idealne tjelesne težine.

Ako još do sada niste saznali, provjerite krvnu grupu kod liječnika i pokušajte primijeniti neke od ovih savjeta kako bi promijenili način prehrane.

Prehrana za krvnu grupu 0

Svi koji imaju krvnu grupu 0 trebali bi se orijentirati na namirnice bogate životinjskim proteinima kao što su piletina, riba, puretina i svinjsko meso. Kombinirajte meso uz povrće i jedite puno voća za međuobroke. Nemojte konzumirati puno žitarica. Malu količinu integralnih žitarica jedite samo uz glavni obrok. Izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode, kofein, alkohol i bijeli šećer. Najviše će vam odgovarati mesne proteinske dijete.

Prehrana za krvnu grupu A

Pripadnici ove krvne grupe trebali bi jesti što više namirnica biljnog podrijetla i uglavnom voditi vegetarijanski način prehrane. Uključite u svoju prehranu puno sojinih proizvoda, povrća, voća, mahunarki i integralnih žitarica. Pripadnici ove krvne grupe često su osjetljivi i na gluten pa pokušajte izbjegavati pšenicu i njezine proizvode, mliječne proizvode i šećer. Da bi nadomjestili životinjske proteine ponekad pojedite ribu. Najviše će vam odgovarati dijete u kojima se prehrana bazira na mnogo voća i povrća.

Prehrana za krvnu grupu B

Pripadnici ove krvne grupe mogu jesti širok spektar namirnica i to i biljnog i životinjskog podrijetla. Možete jesti i mnogo proteina životinjskog podrijetla. Uvrstite u prehranu meso divljači, janjetine i ovčetine te mnogo zelenog lisnatog povrća, mliječnih proizvoda i jaja. Izbjegavajte piletinu, pšenicu, kukuruz, kikiriki, heljdu te sezam.

Prehrana za krvnu grupu AB

Samo 5 % stanovništva ima krvnu grupu AB. Uravnotežite je tako da konzumirate mnogo ribe i morskih plodova, soje, mlijeka i mliječnih proizvoda, a posebice vam pašu kefir i jogurt. Izbjegavajte kofein, alkohol te suhomesnate proizvode.

Pošto se prehrana po krvnim grupama bazira na unosu određenih vrsta namirnica, zavisno o kojoj se krvnoj grupi radi, posavjetujte se liječnikom prije nego što krenete s ovim načinom prehrane. Možda ćete morati koristiti neke od dodataka prehrani.

Količinski ne trebate ograničavati porcije, bitno je samo da jedete ono što je pogodno za vašu krvnu grupu. Statistike kažu da čak 70 % ljudi osjeti poboljšanje općeg zdravstvenog stanja ovakvim načinom prehrane, a mnogi izgube i kilograme. Isto tako statistike kažu da se mogu smanjiti rizici od pojave raka, dijabetesa te bolesti srca i krvnih žila.

Foto: Africa Studio/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU