back to top

Prirodna zaštita od komaraca

Sve je divno i lijepo, uživate u mirnoj ljetnoj večeri i sve bi bilo savršeno da oko vas stalno ne oblijeću komarci. Scenarij je to toliko uobičajen tijekom ljeta. Srećom, postoji sve više sredstava koja nam pomažu da se zaštitimo, bilo u vidu različitih aparata u koje se stavi tableta, spirala koje djeluju tako da se upale i stave u dvorište, ili pak sprejeva i krema.

Prirodna sredstva koja možete napraviti sami

No, osim toga postoje i potpuno prirodni načini kako se možete zaštititi od komaraca, a koje sami jednostavno možete napraviti.

Ako posadite lavandu, bosiljak,metvicu ili nešto slično. Grančice toga otjerat će komarce, a ako je posađeno u vrtu, efekt je još bolji i uspješniji.

Što se tiče pak eteričnih ulja, čajevac pomiješajte s jednim decilitrom destilirane vode i eto sredstva koje ostavite na par mjesta u prostoriji kako bi komarci pobjegli. Ako nemate čajevac, može poslužiti i lavanda.

Izuzetna u borbi protiv komaraca pokazala se citronela. Svakako je pokušajte nabaviti kako biste se što uspješnije borili protiv komaraca.

Ako pak sredstvo koje smo dobili miješanjem destilirane vode i eteričnog ulja pomiješate s maslinovim uljem, onda se možete tako dobivenom mješavinom i namazati. Nije štetno za kožu, a aromatičan miris otjerat će komarce.

Jednostavno rješenje krije se i u jabučnom octu, koji, osim što će vam pomoći da se riješite dosadnih komaraca, ima i funkciju rashlađivanja. Jedino što vam se možda neće sviđati je činjenica da se jabučnim octom morate namazati. No, kad uvidite kako dobro djeluje, ni to vam neće biti problem.

Slično rješenje je i u češnjaku. Ako vam miris ne smeta jednostavno uzmite češanj češnjaka i protrljajte ga po koži. Intenzivan i ne baš ugodan miris prilično će uspješno odbiti komarce.

Postoji niz prirodnih sredstava koji uspješno djeluju protiv komaraca, jeftiniji su i zdraviji od uobičajenih sredstava koje možete kupiti u trgovini. Isprobajte ih i uvjerite se u njihovu učinkovitost.

Foto: Fiona Storey/Wikimedia

DRUGI UPRAVO ČITAJU