back to top

Prva pomoć kod pothlađivanja

Oštra hladnoća, bilo da ste u divljini ili kod kuće kada nestane struje, brzo može dovesti do situacije opasne za život. Prvo što trebate učiniti jest, naravno, staviti nekoliko slojeva suhe odjeće i kapu kako biste sačuvali tjelesnu toplinu (oko 50 posto tjelesne topline izgubimo preko glave i vrata).

Ovisno o tome gdje se nalazite i koje su vam potrebne stvari pri ruci, možete učiniti još nekoliko dodatnih stvari kako biste izbjegli ozebline, hipotermiju i druge hladnoćom uzrokovane, za život opasne situacije.

Hipotermija, izazvana izlaganjem hladnoći, vjetru ili kiši, snizuje tjelesnu temperaturu do točke kada organi više ne mogu funkcionirati. Jedan od izloženijih organa je mozak.

Kada ste izloženiji hladnoći, naborajte lice i stišćite i otpuštajte dlanove kako bi krv cirkulirala u tim dijelovima koje lako zahvate ozebline. Ako ste u grupi, stisnite se zajedno. Izmjenjujte se, stavljajući svaki put druge ljude u sredinu – najtoplije mjesto. Nožne prste i stopala, ponovno ugrijte stavljajući ih na prijateljev trbuh. Dodatni par čarapa upotrijebite kao rukavice bez prstiju da vam griju ruke. Rukavice bez prstiju toplije su od onih s prstima.

Izbjegavajte dodir s hladnim, metalnim predmetima (skinite metalni nakit i satove) i hladnu hranu i pića. Pogotovo izbjegavajte alkoholna pića – snizit će temperaturu tijela. Nemojte ni pušiti, cigarete će stisnuti već hladnoćom stegnute krvne žile. Ako ste u mogućnosti popijte toplo slatko piće kao jabukovača ili čaj, a od jela dolazi u obzir sve što je toplo i jušno. Budući da češnjak i đumbir poboljšavaju cirkulaciju, slobodno ih upotrijebite u bilo čemu što pripremite.

Ako se nalazite u prirodi, napunite odjeću suhom travom, mahovinom, lišćem ili zgužvanim novinama, stvarajući tako izolaciju. Mokru odjeću zamijenite suhom kada je god moguće. Ovlaži li se odjeća dok kampirate preko noći, raširite je između ruba vreće za spavanje i same vreće, ili je raširite ispod vreće za spavanje i na njoj spavajte u vreći. Ako uokolo ima snijega, a slučajno ste se smočili, valjanje u mekom snijegu spriječit će upijanje većine vlage.

  Masažom do zdravlja

Potražite hitnu liječničku pomoć ako osoba ima ukočene mišiće ili izgubi svijest, nejasno govori, ako ima glavobolju, zamućen vid ili bolove u trbuhu. Jedan od znakova hipotermije može biti i nagli naleti energije nakon kojih slijedi umor ili jednostavno se osoba ponaša čudno: spotiče se, ponaša se nerazumno i smeteno.

Ako posumnjate da netko ima hipotermiju, dok čekate liječničku pomoć, osobu zamotajte bilo čime što nađete pri ruci – vreća za spavanje, dodatna odjeća. Pokrijte i glavu. Postupajte oprezno s osobom i nemojte je micati više no što je potrebno. Ako je pri svijesti ponudite ju toplim čajem ili juhom.

Foto: Kacso Sandor/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU