back to top

Samopouzdanje kod djece

S vremenom djeca steknu točan osjećaj tko su i kako se uklapaju u svoj svijet. Sebe počnu cijeniti kroz osjećaj da su važna i da ih bezuvjetno vole oni koji su njima najvažniji. Kad roditelji stvore sredinu u kojoj su djeca cijenjena i voljena onakva kakva jesu s vremenom postaju slobodnija u izražavanju svojeg mišljenja, donošenju odluka, preuzimanju odgovornosti i uspješnije se nose sa životnim problemima.

Potrudite se da svakom djetetu pružite svoju potpunu pozornost barem nekoliko minuta svakog dana.

Dajte djetetu na znanje da ste uočili njegove osjećaje i da ga razumijete, čak i kad se ne slažete s njim. Objasnite mu da dvije osobe mogu imati različita shvaćanja i da nijedna nije u pravu ni u krivu. Ali pamtite, prihvaćanje djetetovih osjećaja ne znači i dopuštanje neprihvatljiva ponašanja.

Kad god ste u prigodi, zatražite od djeteta njegovo mišljenje (ako je potrebno ponudite mu nekoliko odgovora koji su vama prihvatljivi). To će ga potaknuti da misli svojom glavom i moći će osjetiti da se njegovo mišljenje cijeni, što će mu pružiti osjećaj kontrole.

Pokažite djeci da ih bezuvjetno volite. Djeca koja osjećaju da su voljena i poštovana najčešće su sretnija i poslušnija.

Postavite čvrste, nepromjenjive granice, zahvaljujući kojima će dijete naučiti da je njegov svijet predvidljiv. To se odnosi i na provođenje odgovarajućih posljedica za loše ponašanje. Mala djeca veoma će često iskušavati te granice… no, bez obzira na to, saznanje da roditelji imaju kontrolu pružit će im osjećaj sigurnosti.

Svoju ljutnju usmjerite na djetetovo loše ponašanje, ne na djetetov karakter.

Kada hvalite dijete, budite konkretni, umjesto općeniti. Kada dijete osjeća da roditelji zaista primjećuju njegov trud, to ga najčešće motivira da se nastavi dalje truditi.

  Prehrana majke za vrijeme dojenja

Imajte na umu da općeniti ili neiskreni komplimenti mogu umanjiti pozitivne učinke prave pohvale.

Podučite dijete još nekim strategijama koje će mu pomoći da ovlada određenim situacijama, osim savjetom da se obrati odrasloj osobi.

Dajte djetetu konkretan dokaz njegova napretka u razvoju. Pokažite mu neke njegove crteže, pustite mu videosnimku na kojoj je zabilježen njegov govor ili mu možete pokazati koliko je napredovalo u finim motoričkim sposobnostima.

Dajte svojem djetetu do znanja da svatko katkad doživi neuspjeh. Važno je da dijete razumije da se na pogreškama uči.

Trudite se naći pozitivnu stranu u svemu – što nije uvijek lako postići.

U sigurnoj obiteljskoj sredini, s jasno određenim granicama, potičite dijete da izražava svoje mišljenje i sudjeluje u aktivnostima, cijenite njegove vrline. Kako bude postizalo uspjehe, steći će samopouzdanje i osjećat će se dobro, što su temelji za razvijanje pozitivnog stava prema sebi.

Foto: stefanolunardi/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU