back to top

Savjeti za detoksikaciju

meditacija na plaži

Najbolje vrijeme za proces uklanjanja otrovnih tvari iz organizma su proljeće i ljeto jer tada ima najviše svježih namirnica, više se krećemo i samim time ubrzavamo metabolizam,tijelo ne treba dodatnu količinu energije za zagrijavanje, a putem znoja se gubi više vode, samim time i toksina, pa je detoksikacija znatno ubrzana.

No, ukoliko primijetite da ste tromi te imate česte glavobolje i ostale simptome toksikacije, preporučuje se provesti program, najbolje jednotjedni ili dvotjedni svakih par mjeseci.

Hoće li detoksikacija utjecati na moje svakodnevne obveze?

Oni koji su dulje vrijeme provodili program uklanjanja otrovnih tvari, odnosno detoksikacije, uočili su da se nakon par dana energija znatno diže, a rani elan raste. Ako niste bili na programu uklanjanja otrova i niste se upoznali sa simptomima i načinom na koji će vaše tijelo reagirati na dulju detoksikaciju, preporučljivo je da ipak smanjite radne obveze ili te dane uzmete slobodno.

Koji su znakovi uklanjanja otrova?

Tijelo se i bez detoksikacije bori s otpadnim tvarima, no tada to, pogotovo ako je organizam zasićen, ide sporije. U želji da si što prije i bolje pomogne, organizam taloži višak otpadnih tvari u salo gdje je najsigurnije. Ali, kada se krene s detoksikacijom salo se počinje otapati, a otrovne tvari ponovno ulaze u organizam. Tijelo je ponovno jako zasićeno otpadnim tvarima koje dovode do krize detoksikacije.

Kriza srećom ne traje dugo, a njeni pokazatelji su : neugodan zadah iz usta, jak miris znoja i mokraće, bijeli ili žuti sloj na jeziku. Ponekad se javlja i jaka glavobolja, a sve je praćeno osjećajem malaksalosti. Ta faza traje tri dana, a tijekom nje se preporučuje izbjegavati uzimanje lijekova. Simptomi će sigurno prestati.

Koja je razlika između detoksikacije i dijete?

  Najbolje biljke za žene

Razlika je u sljedećem; detoksikacija se provodi isključivo radi izbacivanja otpadnih tvari iz organizma, te se u njezin program ne uključuju nikakvi umjetni zaslađivači, što je u dijetama česti slučaj.

Kako završiti program detoksikacije?

Nemojte to nikako raditi naglo. Postepeno se uhodajte u svakodnevicu tako što ćete jesti namirnice koje ste jeli i u vrijeme detoksikacije, samo u većim količinama. Zatim pomalo dodajte nove namirnice, prvo kuhane, a zatim i pripremljene na drugi način.

Foto: Maryna Pleshkun/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU