back to top

Šta je Anoreksija?

Dok neka ispitivanja ukazuju na to da geni mogu donekle predodrediti anoreksiju, većina istraživača vjeruje da su ključni psihološki čimbenici.

Anorexia nervosa (anoreksija nervoza) je pore­mećaj jedenja u središtu kojeg se nalazi pre­plavljujući strah od debljanja. Posljedica ovog neute­meljenog straha je samoizgladnjivanje i velik gubitak težine; osim mršavljenja i slabljenja, pothranjenost može izazvati hormonske smetnje, anemiju, ne­pravilno lupanje srca, lomljive kosti i mnoge druge probleme.

Problem se obično javlja između rane adolescen­cije i rane odrasle dobi, iako se može javiti i kasnije. Oko 90 posto oboljelih su ženskog spola; ovom je bolešću pogođeno oko 1 posto Amerikanki.

Anorek­sija je opasna, a stručnu pomoć trebalo bi potražiti rano. Brzo liječenje obično će spriječiti napredova­nje bolesti, no neki slučajevi mogu biti vrlo otporni na liječenje i mogu zahtijevati hospitalizaciju. Čak 15 posto anoreksičara umire od komplikacija.

lako je u središtu ove bolesti hrana, anoreksija je bolest uma. Često započinje relativno prirodnom že­ljom za gubitkom nekoliko kilograma. No budući da dijete samo privremeno ublažavaju psihološke prob­leme koji se nalaze u pozadini, bez njih se uskoro neće moći; unos hrane se postupno svodi na naj­manju moguću mjeru sve dok se jelo gotovo posve ne ukine.

Oboljela osoba postaje opsjednuta slikom svoga tijela i često doživljava sebe debelom iako je istina upravo suprotna. Paradoks je da ona od pripra­ve i konzumiranja hrane pravi obred.

Postaje očarana receptima i kuhanjem, no ipak neće i sama jesti, oso­bito u prisutnosti drugih osoba. Možda će protkati gladovanje povremenim prejedanjem i čišćenjem, osobito kad pokušava ponovno steći normalne navike jedenja. Oko polovice svih anoreksičara u nekom trenutku počnu patiti od bolimije.

Anoreksičari obično dolaze iz obitelji koje imaju visoke zahtjeve glede njihovih dostignuća i često traže savršenstvo, služeći se prisilom u mnogim vido­vima života, osobito školi.

Poricanje često prati nji­hovu izrazitu usredotočenost na to da ostanu mršavi: anoreksičari u pravilu neće htjeti priznati da nešto nije u redu, pa na izraze zabrinutosti drugih ljudi reagiraju Ijutito ili obrambeno.

anoreksija
Oboljela osoba postaje opsjednuta slikom svoga tijela

Simptomi anoreksije

 • znatan gubitak na težini
 • strah od debljanja, čak i u omršavjelom stanju
 • pretjerano držanje dijeta i vježbanje
 • iskrivljena slika o tijelu
 • abnormalna zaokupljenost hranom, poput zbrajanja kalorija ili opsjednutog proučavanja kuharica
 • zatvor
 • suha, žućkasta koža
 • rast dlaka na licu i tijelu; gubitak dijela kose
 • prestanak menstruacija
 • potiskivanje spolne želje
 • hladne ruke i stopala na uobičajenoj sobnoj temperaturi
 • kronična nesanica; neobjašnjiv rast ili pad razine energije
 • Obratite se liječniku
 • ako vam je dijete ili tinejdžer opsjednut dijetama i ne prestaje se osjećati debeo, obično nakon većeg gubitka kilograma.
 • ako vam dijete kronično upotrebljava laksative, diuretike, emetike ili tablete za skidanje kilograma.
 • ako vam dijete prekomjerno vježba kako bi smršavjelo .
 • ako vam je dijete zaokupljeno hranom, kalorijama i pripremom hrane.

Uzroci

Dok neka ispitivanja ukazuju na to da geni mogu donekle predodrediti anoreksiju, većina istraživača vjeruje da su ključni psihološki čimbenici.

Anorek­sičari obično imaju nisku razinu samopoštovanja i osjećaju se nedostojnima Ijubavi. U adolescenciji takve osjećaje mogu pogoršati spolne promjene, kul­turološke poruke koje veličaju mršavost te pritisci ili napetost unutar obitelji.

Krajnost gladovanja može biti način na koji anoreksičar pokušava upravljati svojim životom – ne samo oblikujući svoj izgled nego i usporavajući sazrijevanje i spolni razvoj.

anoreksija
Šta je Anoreksija?

Liječenje

Psihoterapija, redovito medicinsko praćenje i vođe­nje prehrane trebali bi biti dijelom svakog programa liječenja anoreksije. Važna je uska suradnja svih zdravstvenih stručnjaka koji su uključeni u liječenje. Svi ti stručnjaci morali bi imati posve određeno iskustvo u liječenju poremećaja jela.

Dobro je znati

Kao roditelj ili prijatelj onoga tko se bori s anoreksijom, izbjegavajte komentirati jelo, težinu, njegovanost izgleda ili uspjeh u školi ako niste upitani. Pokažite toj osobi da cije­nite nju i druge zbog unutrašnjih kvaliteta, poput pažljivosti i pronicljivosti.

Liječenje ljekovitim biljem

Za opuštanje želučanih mišića, kušajte žutu gencijanu (Centiana lutea) ili bilo koje drugo gorko sredstvo za probavu; napravite čaj tako da prelijete kipuću vodu preko 1 do 3 žličice suše­nog bilja ili šaku svježeg bilja.

Pustite da odstoji 10 do 15 minuta. Uzimajte malu šalicu tri do četiri puta na dan.

Šta je Anoreksija?
Šta je Anoreksija?

Psihomatsko liječenje

Joga, t’ai chi, ples i plivanje spadaju među vježbe ili tehnike opuštanja koje smanjuju tjeskobu i poveća­vaju svijesto tijelu. EEC biofeedback može pomoći da se tjeskoba i navike jedenja stave pod nadzor.

Hipnoterapija isto može biti korisna pri istraživanju emocionalnih problema koji se nalaze u pozadini.

Konvencionalna medicina

Liječenje anoreksije će se razlikovati, ovisno o sta­diju u kojem se prepozna i pacijentovoj spremnosti na suradnju. Hospitalizacija je obično nužna ako je pacijent izgubio više od 25 posto svoje uobičajene tjelesne težine.

U središtu liječenja prvenstveno se nalazi indivi­dualna psihoterapija kako bi se otkrili emocionalni problemi i teškoće međuljudskih odnosa koji se možda nalaze u pozadini poremećaja.

Obiteljska terapija je također važna ako pacijent živi s obitelji, a bihevioristička terapija može pomoći da se pro­mijene škodljive navike. Osim toga, trebalo bi po­staviti cilj u obliku točno određenog raspona težine, a važni su i prehrambena edukacija i medicinsko praćenje.

Dodatne količine cinkovog sulfata uklonit će svaki manjak cinka. Često se propisuju i dodatne ko­ličine ostalih hranjivih tvari, sredstva za pojačavanje apetita, antidepresivi, kao i sredstva protiv tjes­kobe.

Alternativni načini liječenja

Alternativni načini liječenja mogu pomoći kod nekih simptoma anoreksije i mogu poslužiti kao korisni dodaci liječenju koje je usmjereno na prehranu i emocionalne korijene poremećaja.

Dijagnostički postupci

Iako se nekim pretragama – poput EAT (test odnosa prema jelu)-mogu identificirati potencijalni anorek­sičari, prevladavajući pokazatelj je mršavljenje bez očitog tjelesnog razloga osim gladovanja.

Krv i mokraću trebalo bi temeljito pregledati kako bi se isključili drugi mogući uzroci gubitka težine i, što je još važnije, otkrila neravnoteža hormona i niska razi­na važnih hranjivih tvari kao što su kalij, cink i masne kiseline.

Nedostatak cinka – čest kod anoreksičara, osobito onih koji su vegetarijanci – može oštetiti mnoge biokemijske funkcije u organizmu, uspo­ravajući rast i spolni razvoj te konačno pridonoseći i samoj pojavi anoreksije.

Budući da krajnji slučajevi neravnoteže hormona i hranjivih tvari mogu dovesti do smrti, bitno je često praćenje.

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU