back to top

Što je enterovirus

Ako ste u toplijem dijelu godine, što podrazumijeva proljeće ili ljeto, vjerojatno ste čuli za tzv. enteroviroze ili enteroviruse. Povezuje ih se s bolestima vrlo različitih simptoma, ali nikako vam nije jasno o čemu se zapravo radi? Vrijeme je da doznate nešto više o tome.

Bolesti uzrokovane enterovirusima nedvojbeno su najčešće akutne zarazne bolesti u toplijem godišnjem razdoblju. Proširene su svugdje i pojavljuju se masovno, najčešće epidemijski, a najizloženija su im djeca i mlađe odrasle osobe.

Infekcije se prenose najčešće fekalno-oralnim putem, a enterovirusi se razmnožavaju u osjetljivim tkivima kao što je ždrijelo ili donji dio tankog crijeva. Virus može prodrijeti i u krv i krvlju do ciljnih organa poput kože, mozga ili srca.

Infekcije uzrokovane enterovirusima klinički se očituju kao oboljenja različitih organskih sustava.

Nabrojit ćemo neke od najčešćiih bolesti koje uzrok nalaze u enterovirusima:

– dječja paraliza

– ljetna gripa koja i nije nešto problematična, ima simptome obične gripe i traje nekoliko dana

– osipne bolesti su često uzrokovane enterovirusima, osobito osipi u djece koji sliče ospicama ili rubeoli

– herpangina; podrazumijeva upalu ždrijela, a karakteriziraju je bolovi i promjene u izgledu ždrijela

– akutni enterovirusni konjuktivitis ima sva svojstva običnog konjuktivitisa, a podrazumijeva i krvarenje u očnoj spojnici koje obuhvaća područje cijele bjeloočnice

– pleurodinija; rijetka posljedica enterovirusa, no teoretski se može dogoditi, vrlo je zbunjujuća bolest jer prvo ima simptome gripe, ali je problem jer može zadavati dijagnostičke poteškoće.

Spomenute komplikacije mogu dovesti i do upale pluća. No, to je ipak iznimno jer u rijetkoj situaciji ako uopće i dođe do pleurodinije, najčešće će proći sama nakon par dana.

– serozni meningitis; ovaj tip meningitisa je vrlo često oboljenje tijekom ljeta, pretežito među djecom školske dobi. Bolest počinje povraćanjem i glavoboljom, a moguć je osip na trupu. Liječenje je simptomatsko, uz nadoknadu tekućine, snižavanje tjelesne temperature i boravak u zatamnjenoj prostoriji.

  Što je amenoreja

Ovaj tip infekcija ne možete posve izbjeći, ali možete održavati higijenu ruku, koliko je god to moguće. Obzirom da se radi o zaraznoj bolesti, važno je izolirati ukućana koji je obolio. Važno je da ste oprezni s mogućnošću zagađenja mjehurićastih lezija, što može dovesti do trajnih ožiljaka.

Foto: Jaren Jai Wicklund/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU