back to top

Što je naturopatija

ispijanje čaja

Jedan od utemeljitelja naturopatije ili prirodnog liječenja bio je Hipokrat, a njegova uzrečica je danas poznata u svijetu. Ona glasi: “Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a lijek tvoja hrana“.

Naturopatija je holistička grana medicine koja ima sposobnost izlječenja iz prirodnih izvora. Ona se bazira na tretiranju uzroka bolesti i prirodnim metodama liječenja kako bi se postiglo optimalno zdravlje .

Tijelo ima sposobnost samoiscjeljenja, samo kada mu se daju pravilni uvjeti i naturopatija sa svojim sveobuhvatnim tretmanima. Naturopatija se oslanja na uzrok problema, a ne samo na simptome, a glavne bolesti imaju podrijetlo u: previše zaslađenoj, masnoj ili glutenom bogatoj prehrani, oslobađanju toksina iz organizma (najčešće prevelike doze uzimanja lijekova), nakupljanju otpada u crijevima (neredovita stolica), neravnoteži vitalne energije, nedovoljnom konzumiranju minerala ili vitamina, endemskoj kandidozi (predoziranju antibiotika), problemi s kralješcima.

Principi na kojima se temelji naturopatija su:

– liječenje prirodnim putem, jer je ona jedina neškodljiva za nas i naš organizam

– princip koji neće naškoditi našem organizmu

identificirati i tretirati uzrok bolesti, a ne samo simptome

– tretirati cjelokupno tjelesno, mentalno i duhovno biće

poticati prevenciju – bolje spriječiti nego liječiti

poboljšati zdravlje i dobro osjećanje

educirati uz liječenje pacijenta

Naturopatijom se mogu tretirati razne bolesti kao što su: stres, umor, nervoza, razdražljivost, depresija, strah, kožne bolesti, infektivne bolesti, urološke bolesti, ginekološke bolesti, reumatske bolesti, probavne smetnje, poremećaji težine, kardiovaskularne bolesti, bolesti dišnog trakta, endokrini poremećaji, astma, razne alergije, oslabljeni imunitet, neki tumori…

Ono što možemo sami učiniti za naše zdravlje je sljedeće.

Držati pravilnu higijenu, odmarati se kada naš organizam osjeti umor, jesti više voća i povrća svaki dan, prednost dati juhama od povrća, ribi, voćnim desertima, žitaricama, izbjegavati previše zasoljena jela ili s previše prehrambenih aditiva, piti što više vode, obratiti pažnju na disanje, udahnuti duboko više puta na dan i baviti se sportskim aktivnostima prema našim mogućnostima i godinama.

  Organoterapija – lijekovi iz živih organizama

Prvi pregled kod naturopata će trajati nešto duže od sat vremena, jer prvo i osnovno je to da nam uzima povijest bolesti nas samih i obiteljsku povijest, mjeri našu vitalnost različitim tehnikama, kao što su iridologija ili kineziologija (procjenjuje rad naših mišića), analizom kose (postavlja dijagnozu kako bi otkrio fali li nam vitamina ili minerala), elektrodijagnostikom (da bi se otkrilo postoje li paraziti u našem organizmu), mjerenjem pulsa, te pregledom jezika.

Na temelju toga preporučuje se liječenje koje u sebi broji: post, prehrambeni režim, hidroterapiju, ispiranje debelog crijeva, uzimanje lijekova na bazi biljaka, cvjetnih eliksira i esencijalnih ulja, a također može preporučiti drugi oblik na temelju prirodne medicine ili alternativne terapije (akupunktura, homeopatija, kiropraktika, magnetizam, masaže…).

Kod posta se ne preporučuje postiti više od dva puta godišnje, a postiti treba uz liječničku kontrolu.

Post treba biti prikladan godišnjem dobu, a ne preporučuje ga se trudnicama, maloj djeci, depresivnim osobama, bolesnicima koji pate od bilo koje kronične bolesti (dijabetes), osobama koje se oporavljaju od postoperativnog zahvata i starijim osobama. Obavezno prije posta napraviti sistematski pregled.

Foto: brickrena/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU