back to top

Što su zubni implantati?

U današnje vrijeme postoje mnogi oblici nadomjestaka za izgubljeni zub. Jedan od rješenja je zubni implantat. U zadnjih 20 godina ova grana stomatologije se rapidno proširila i napredovala. Omogućava osobi da nadomjesti izgubljeni zub bez da se mora uključiti susjedne zube u protetiku. Estetski i funkcionalni rezultati su vrhunski.

Postupak u kratko

1. U prvoj posjeti se uz rengenski snimak napravi pregled, kako bi se odlučilo postoji li indikacija ili kontraindikacija za ugradnju implantata.

2. Sljedeća posjeta je implantiranje nakon čega slijedi period od 3-6 mjeseci “pauze” radi oseointegracije implantata (proces sraštanja kosti sa implantatom) ovisno o proizvođaču i tipu imlantata. Taj period je vrlo važan jer se postiže njegova stabilnost.

3. Nakon tog perioda implantat se ponovno otvara te se u njega aplicira suprastruktura koja zatim oblikuje meko tkivo. Uzima se otisak i zubotehničar izrađuje krunicu ili neki drugi oblik protetskog nadomjestka koji se trajno cementira.

Nedostaci implantata

Nedostaci implantata jesu ti što jednom kad se implantat ugradi on nije predviđen za vađenje tj. može se mjenjati postojeći protetski nadomjestak ali ne i on. Zatim financije – jer je to puno skuplja varijanta od ostalih.

Pacijenti se teško odlučuju na taj postupak zato što je to zapravo mali kirurški zahvat – zbog kojeg pacijenti često imaju neopravdano negativan stav. Imajte na umu da je postupak ugradnje zubnog implantata zapravo bezbolan, jer se obavlja pri lokalnoj anesteziji.

Prednosti implantata

S druge strane, prednosti su da se u protetsku sanaciju ne moraju uključivati drugi zubi. U prijevodu to znači da brusilica neće dotaknuti ni jedan drugi zub :-). Također, praktičan je za održavanje oralne higijene jer se može čistiti zubnim koncem kao da je vaš prirodni zub.

DRUGI UPRAVO ČITAJU