Tegobe s prostatom

Šta znači kada imate tegobe s prostatom?

Prostata ili predstojna žlijezda je žlijezda veličine oraha koja u muškaraca okružuje mokraćnu cijev koja izvodi mokraću iz mokraćnog mjehura kroz spolni ud. Njezina osnovna uloga jest stvaranje velikog dijela sjemene tekućine koja sadrži spermije. Prostata isto tako nadzire otjecanje mokraće iz mokraćnog mjehura. Zbog te dvostruke uloge znakovi tegoba predstojne žlijezde mogu obuhvaćati i mokraćne i spolne simptome.

Tegobe s predstojnom žlijezdom javljaju se u dva osnovna oblika: povećanje prostate i prostatitis bakterijsku upalu koja se može javiti iznenada i biti teška (akutni prostatitis) ili može biti blaža, ustrajna ili se ponavljati (kronični prostatitis). Kronična upala može uslijediti nakon akutne.

Tegobe s prostatom
Tegobe s prostatom

Znakovi povećanja prostate obično se javljaju nakon 45. godine. Obično je prvi pokazatelj potreba za noćnim mokrenjem, s postupnim pojačavanjem potrebe tijekom vremena. Mogu se javiti i drugi problemi s mokrenjem: otežan ili odgođen početak mokraćnog mlaza, nemogućnost potpunog pražnjenja mjehura i kapanje na kraju mokrenja. Svi ti znakov imaju isti korijen – suženje mokraćne cijevi zbog povećanja žljezdanog tkiva koje je okružuje, lako ove tegobe mogu biti različite težine, malo je muškaraca u potpunosti pošteđeno.

Povećanje prostate zahvaća 50 posto muškaraca starijih od 50 godina a zapanjujućih 90 posto muškaraca starijih od 80 godina. Upala prostate (prostatitis) javlja se rjeđe može se javiti u mlađih muškaraca ili bez simptoma povećanja prostate. Dok su neki znakovi sličn onima koji se javljaju kod povećanja prostate, nek su karakteristični za upalu. Akutna upala prostate (akutni prostatitis) može izazvati vrućicu, groznicu bolove u donjem dijelu leđa. Kroničnu upalu prostate (kronični prostatitis) obično prate blaži oblic ovih simptoma, a može uzrokovati i bolnu ejakulaciju, iscjedak iz mokraćne cijevi ili spolne smetnje

Mnogi muškarci oklijevaju tražiti liječničku pomoć zbog povećane prostate ili prostatitisa, posebice ako je neugoda koju osjećaju manja. Ako se neka od ove dvije bolesti pogorša te simptomi postanu teži, može doći do naglog povećanja opasnosti. Kod prostatitisa, upala se može proširiti na muške spolne žlijezde i pasjemenike (parne, duge, zavijene cjevčice iza spolnih žlijezda kroz koje spermiji putuju iz muških spolnih žlijezda). Isto tako, može se zaraziti spolnu partnericu.

Kod povećanja prostate mokraćni mjehur može potpuno izgubiti sposobnost pražnjenja, a zaostala mokraća postaje izvor zaraze ili dovodi do stvaranja kamenaca. Ovakvo zadržavanje mokraće vrlo je bolno te se treba liječiti kao hitno stanje. Ako je zapriječeno otjecanje mokraće, tlak u mokraćnom mjehuru može se prenositi na bubrege i s vremenom izazvati trajna oštećenja.

Budući da je prosječna ljudska dob u porastu, isto vrijedi i za broj muškaraca koji zatraže liječničku pomoć zbog tegoba s predstojnom žlijezdom. Kad se govori o povećanju prostate, neki aspekti ove bolesti kao i vjerojatnost pogoršavanja bolesti, još uvijek nisu dovoljno dobro poznati te je zbog toga ovo područje puno proturječja o tome kad treba medicinski djelovati te isto tako glede relativnih dobrobiti klasičnih operacijskih zahvata i novijih oblika liječenja.

Simptomi

Povećanje prostate:

 • otežano mokrenje, uključujući slab ili isprekidan mlaz mokraće, neobično često (posebno noćno) mokrenje, napinjanje, kapanje ili nemogućnost potpunog pražnjenja mjehura

Akutna upala prostate:

 • često, otežano mokrenje
 • pečenje pri mokrenju
 • iznenadan nastup vrućice, groznice
 • bolovi u donjem dijelu leđa i području iza mošnji
 • krv u mokraći
 • Kronična upala prostate:
 • teško, otežano mokrenje
 • bolovi u zdjelici i predjelu spolovila
 • bolna ejakulacija, krv u sjemenoj tekućini ili spolne smetnje.

Obratite se liječniku

Ako vas simptomi koje imate navode na sumnju da se radi o povećanoj ili inficiranoj prostati. Ako se ne liječe, tegobe s prostatom mogu dovesti do stvaranja kamenaca u mokraćnom mjehuru, generalizirane infekcije ili zatajenja bubrega. Osim toga, povećana prostata može biti znak raka.

Uzroci

lako su molekularni mehanizmi koji su u pozadini povećanja prostate još uvijek nepoznati, čini se da je ova bolest posljedica promjena hormonske ravnoteže koje su povezane s dobi i počinju u četrdesetogodišnjaka. Smanjuju se razine testosterona u krvi, a razine drugih hormona rastu. Neto učinak jest porast testosteronskog derivata koji potiče rast stanica u predstojnoj žlijezdi te povećanje žlijezde i, kao posljedica, sužavanje mokraćne cijevi koju žlijezda okružuje. Upala prostate obično je posljedica infekcije mokraćnog trakta ili infekcije mokraćnog mjehura koja se proširila na predstojnu žlijezdu. Infekcija se može prenositi spolnim putem.

Liječenje

Kod povećanja prostate s liječnikom razmotrite raspon mogućnosti liječenja. Prije samo nekoliko godina mnogi su liječnici držali da je operacijski zahvat jedino rješenje, no danas istraživači predlažu niz novih načina liječenja, od lijekova za blokiranje hormona do lasera pomoću kojih se tkivo žlijezde može odstraniti bez boravka u bolnici.

Prevencija

Da bi se spriječilo ponovno pojavljivanje kroničnog prostatitisa i ojačalo zdravlje prostate:

 • Kupajte se u vrućim sjedećim kupkama.
 • Pijte što više vode, jer dehidracija opterećuje prostatu.
 • Izbjegavajte duge vožnje biciklom, jahanje ili druge vježbe koje nadražuju predio ispod predstojne žlijezde.
 • Uzimajte dodatne količine cinka i vitamina C

Kinesko ljekovito bilje

Upala predstojne žlijezde i mokraćne cijevi smatraju se bolestima zadržavanja topline pa će stručnjak za kinesku medicinu primijeniti odgovarajuće liječenje.

Tegobe s prostatom
Tegobe s prostatom

Liječenje ljekovitim biljem

Drži se da ekstrakt bobica palmeta (Serenoa repens), sitnog drveta koje raste na jugoistoku Amerike, smanjuje povećanu prostatu i ublažava simptome. Druga jekovita sredstva sadrže azijski ginseng (Panax gineng), pelud cvijeta, poljsku preslicu (Equisetum arvense), koprivu (Urtica dioica), aletris (Aletris farinosa) i koru u prahu zimzelenog drveta Pygeum africanus. – (Tegobe s prostatom)

Za upalu prostate. Biljka Chimaphila umbellata i ooljska preslica primjenjuju se za liječenje kronične jpale, a tuja (Thuja occidentalis) i Anemonepulsatilla također se preporučaju za ublažavanje upale predstojne žlijezde. – (Tegobe s prostatom)

Homeopatija

Za liječenje povećanja i upale predstojne žlijezde riomeopat raspolaže brojnim lijekovima, među kojima su Berberis vulgaris i Staphysagria. – (Tegobe s prostatom)

Prehrana

Povećanje predstojne žlijezde može reagirati na odgovarajuću prehranu. Osim toga, ako se odluči za operacijski zahvat, zdrava prehrana ubrzat će oporavak. – (Tegobe s prostatom)

Smatra se da cink, koji na mnoge načine sudjeluje u hormonskom metabolizmu, pomaže zdravlje oredstojne žlijezde i smanjuje upalu. Bogati izvori cinka su ostrige, pšenične mekinje, kaša od cjelovite zobi, sjeme bundeve i sjeme suncokreta. Vitamini C i E također mogu štititi zdravlje predstojne žlijezde. Navodno aminokiseline glicin, alanin i glutamičkiselina ublažavaju simptome. Za prostatu mogu biti korisne i velike količine esencijalnih masnih kiselina. – (Tegobe s prostatom)

Ako imate povećanu prostatu, iskušajte položaj Kobra. Obje podlaktice priljubite uz tlo tako da se laktovi nalaze ravno ispod ramena. Udahnite i povucite prsa prema gore istodobno pritišćući zdjelicom o tlo. Ostanite tako 15 sekundi, duboko dišite, a onda se polako opustite. – (Tegobe s prostatom)

Za položaj Čamac ležite na trbuh. Udahnite podižući glavu, prsa, ruke i noge s tla. Ruke istegnite iza sebe i ostanite u ovom položaju 15 do 20 sekundi, zatim izdahnite ponovno se spuštajući na tlo. Vježbu ponovite jednom do dva puta na dan. – (Tegobe s prostatom)

Konvencionalna medicina

Povećana prostata. Kad su simptomi povećanja blagi do srednje jaki, prikladno liječenje može predstavljati primjena lijekova. Dva nedavno odobrena lijeka za prostatu, terazosin i prazosin, izazivaju opuštanje glatkih mišića vrata mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi olakšavajući mokrenje. Pokazalo se da jedan drugi novi lijek, finasterid, može u određenoj mjeri smanjiti veličinu predstojne žlijezde i simptome koje povećanje izaziva, iako za primjetljivo poboljšanje može biti potrebno tri do šest mjeseci. – (Tegobe s prostatom)

Kad su simptomi teški ili postoje dokazi o postojanju raka, obično se preporuča operacija. U oko 85 posto bolesnika doći će do izrazitog poboljšanja. Kod najčešće primjenjivanog operacijskog zahvata bolesnika se uvede u anesteziju, ali se ne napravi rez. Kroz mokraćnu cijev smještenu u spolnom udu uvede se u predstojnu žlijezdu resektoskop, napravica za rezanje (resecirati znači odstraniti dio organa). Rabeći električni aparat na kraju optičke cijevi, kirurg će isjeći unutrašnjost prostate, ostavljajući praznu ljusku kroz koju može protjecati mokraća. Ovaj postupak naziva se TUR, transuretralna resekcija. – (Tegobe s prostatom)

U oko 15 posto slučajeva TUR može izazvati komplikacije – spolnu nemoć i nevoljno mokrenje. U nekih bolesnika dolazi do pojave upale ili krvarenja, dok neki trebaju ići na operaciju da bi se još jednom otvorilo mokraćni trakt. Zbog navedenog i zbog želje bolesnika da se izbjegne operaciju, postoji veliko oduševljenje za neoperacijske resekcijske metode. Nekoliko vrsta laserskih resektora koje se može primjenjivati u ambulantnom liječenju poka-zalo je dobre rezultate. – (Tegobe s prostatom)

Sprava se uvede kroz mokraćnu cijev, kao kod TUR-a, zatim se uključi laser vrućina brzo koagulira i dovede do hlapljenja viška tkiva predstojne žlijezde. Mikrovalne naprave uvode se na sličan način već su gotovo desetljeće u primjeni širom Europe Kanade, no u SAD-u ih FDA nije odobrila, pa su dostupne samo u nekim centrima za liječenje. Poput laserske resekcije, mogu se primjenjivati u ambulantnom liječenju. – (Tegobe s prostatom)

Ako je predstojna žlijezda prevelika da bi se moglo primijeniti TUR ili druge metode, urolog može predložiti otvorenu prostatektomiju, odstranjivanje predstojne žlijezde pomoću kirurškog reza. Upala prostate. Produžena primjena antibiotika obično uspješno uklanja upalu. Za ublažavanje neugode propisuje se sredstva za smekšavanje stolice sjedeće kupke i nesteroidne protuupalne lijekove Ako se upalu dugo zanemaruje, antibiotici ne moraju biti učinkoviti te upalu može biti teško ukloniti čak i kirurškim zahvatom bez izazivanja daljnjih komplikacija. – (Tegobe s prostatom)

Dijagnostički postupci

Ako simptomi ukazuju na povećanje prostate, liječnik će htjeti ustanoviti radi li se o dobroćudnom povećanju prostate ili zloćudnom povećanju (rak prostate). Zadnje crijevo pregledat će prstom na koji je navučena rukavica kako bi opipao postoje li otvrdnuća ili čvorići predstojne žlijezde koji mogu ukazivati na zloćudnu narav bolesti. – (Tegobe s prostatom)

Uzet će se uzorak mokraće kako bi se otkrilo infekciju i/ili kemijske pokazatelje stanica raka. (U 10 do 20 posto dobroćudnih slučajeva predstojna žlijezda isto tako sadrži te stanice.) – (Tegobe s prostatom)

Obično se učini ultrazvučni pregled mjehura i predstojne žlijezde, a mjehur se može pregledati cistoskopom. Ako simptomi ukazuju na upalu prostate, pretrage mokraće otkrit će uzročnika infekcije. Rektalni pregled pokazat će daje predstojna žlijezda vrlo osjetljiva na dodir te će omogućiti otkrivanje istodobno postojećih bolesti. – (Tegobe s prostatom)

DRUGI UPRAVO ČITAJU