back to top

Visoki krvni tlak u trudnoći

Trudnoća je blaženo stanje i ženi je u toj fazi života potrebna posebna briga, kao što je redovita kontrola, kako kod ginekologa, tako i kod ostalih liječnika. Jedna od najčešćih tegoba s kojom se susreće u toj fazi je povišeni krvni tlak. To se naziva hipertenzija.

Postoje i određene skupine žena koje su izloženije hipertenziji. To su one koje su i inače imale povišeni tlak ili im u obitelji netko boluje od istoga, s obzirom na to da hipertenzija može biti nasljedna.

Žene s viškom kilograma također su u skupini onih koje su ugroženije, a osim njih i one koje vode neuredan život, piju, puše ili žive u lošem okruženju. Ako se ne radi o predodređenoj bolesti, nego o rezultatima nekih životnih navika, svakako se treba toga pokušati riješiti.

Koji su simptomi hipertenzije?

Trudnice kojima se često vrti, osjećaju se jako umorno i uz to imaju intenzivne mučnine, vjerojatno imaju povišeni krvni tlak. Uz to, neki od očitijih simptoma mogu biti i crvenilo na području dekoltea i lica.

U slučaju da se primijete ti simptomi, potrebno je s liječnikom dogovoriti terapiju. S obzirom na to da se radi o trudnici, situacija i liječenje je specifično jer se ne može uzimati lijekove koji se inače pripisuju u slučaju visokog krvnog tlaka.

Što je najbolje napraviti?

Najvažnije je ne paničariti, odmarati što je više moguće, a onda nakon poroda počinje liječenje. Žene nekad misle da će im povišeni krvni tlak utjecati na bebu, no ona je adekvatno zaštićena. Štoviše, plod žene s hipertenzijom razvija pluća brže od onih koje to nemaju.

Najbitnije je da tijekom cijele trudnoće budete pod liječničkim nadzorom kako bi on mogao promatrati promjene koje se događaju, i u slučaju potrebe, intervenirati. Kada ste pod stručnom kontrolom, sigurno ćete i vi biti opušteniji i nećete razmišljati negativno i pribojavati se, što je vrlo bitan faktor u trudnoći.

Foto: Texturis/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU