back to top

Vitiligo (telećak)

Vitiligo ili telećak se očituje bijelim mrljama na koži. Katkad su mrlje raspoređene simetrično. Na primjer, može se desiti da imate gotovo istovjetne mrlje na lijevom i desnom kažiprstu.
Prvi znakovi gubitka pigmenata često se pojavljuju prije dvadesete godine i mogu se očitovati kao razdoblje brzog nestanka boje kože iza kojeg slijedi razdoblje označeno malim ili nikakvim promjenama. Razdoblje mirovanja bolesti može trajati godinama.
Napredovanje bolesti razlikuje se od slučaja do slučaja. Kod jednog pacijenta može se prvo pojaviti nekoliko mrljica i nakon toga se godinama ne dešavaju nikakve promjene. Kod drugog, sva pigmentacija kože može nestati u roku od šest mjeseci. Emocionalni ili tjelesni stres može pridonijeti razvoju bolesti.
Vitiligo sam po sebi nije opasan za zdravlje, iako katkad može biti povezan s bolestima štitnjače, pernicioznom anemijom, Addisonovom bolešću (smanjivanje rada adrenalne žlijezde) i alopecijom areatom (ispadanje kose na malim ovalnim površinama). Za većinu bolesnika, najveća je opasnost gubitak samopouzdanja.

Simptomi

  • Bijele mrlje na koži često su raspoređene simetrično na obje strane tijela. Rubovi nepravilno oblikovanih mrlja mogu biti uzdignuti.
  • Mrlje se mogu pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a njihova se pojava često povezuje sa stresom.
  • Mrlje se najčešće pojavljuju na izloženim dijelovima tijela, kao što su lice, vrat i ruke, iako mogu izbiti na bilo kojem dijelu tijela.
  • Kosa može posijedjeti, a bjeloočnice mogu promijeniti boju.

Obratite se liječniku

  • ako je promjena boje kože toliko izražena da negativno utječe na samopouzdanje i društvene aktivnosti. Postoje brojni načini liječenja koji mogu ublažiti učinke vitiliga.

Uzroci

Liječnici ne znaju što izaziva pojavu vitiliga, iako se bolest obično javlja u istim obiteljima. Jedna trećina svih oboljelih ima u obitelji nekog tko boluje od iste bolesti. Kemijska sredstva kao što su fenol (često se rabi kao dezinfekcijsko sredstvo) i katekol (rabi se za bojanje kose i tamnjenje kože), kao i emocionalni i tjelesni stres mogu pridonijeti pojavi vitiliga.
Problem je to što stanice zvane melanociti prestaju proizvoditi melanin – tvar koja koži daje boju. Postoje tri glavne teorije o uzroku prestanka proizvodnje melanina u oboljelih od vitiliga. Prema prvoj teoriji, bolesne živčane stanice mogu oštetiti susjedne stanice koje proizvode pigmente. Prema drugoj, tijelo može uništiti svoje vlastito tkivo (autoimunološka reakcija), jer smatra stanice koje stvaraju pigmente stranima. I konačno, prema trećoj, stanice koje proizvode pigmente mogu uništiti same sebe (autotoksična reakcija) ostavljajući otrovni talog koji uništava nove pigmentne stanice. Bez obzira na uzrok pojave vitiliga, ova bolest nikad ne ugrožava život oboljeloga, a samo je u rijetkim slučajevima opasna za zdravlje.

Liječenje

U većini slučajeva, vitiligo se liječi dovođenjem većeg broja pigmentnih zrnaca na površinu kože. Terapija poznata kao ultraljubičasti psoralen A ili PUVA koja se sastoji od oralnog uzimanja lijeka i izlaganja ultraljubičastom svjetlu pokazala se učinkovitom, posebice u bolesnika s uznapredovalim oblikom ove bolesti.
Alternativni načini liječenja ne mogu mnogo učiniti za bolesnike oboljele od vitiliga, jer se na razvoj bolesti može utjecati samo reguliranjem proizvodnje melanina u tijelu ili presađivanjem zdravih stanica na oboljela mjesta. Ipak, ako ustanovite da stres uzrokuje razdoblja pojačanog gubitka pigmentacije kože, pokušajte primijeniti neke tehnike opuštanja.

Konvencionalna medicina

Postoje dva osnovna načina liječenja vitiliga: prvo, pokušaj obnavljanja normalne pigmentacije i, drugo, depigmentacija ostatka kože, što će imati za posljedicu vrlo blijedu, ali ujednačenu boju kože.
U lakšim slučajevima, liječnici obično propisuju kortikosteroide za lokalnu primjenu koji su učinkoviti u odstranjivanju malih mrlja.
U slučajevima kad vitiligo zahvati više od 20 posto površine tijela, obično se propisuje PUVA liječenje. Ono se pokazalo uspješnim u najmanje polovice svih pacijenata oboljelih od vitiliga, jer je obnovljena pigmentacija na većini dijelova kože zahvaćenih bolešću.
Znanstvenici pokušavaju pronaći druge načine liječenja uz PUVA terapiju, jer ona izaziva brojne nuspojave kao što su oštećenja jetre, mrena i drugi poremećaji vida, fototoksična reakcija koja izaziva pojavu mjehurića na koži te mučnina. Kelin, tvar koja se dobiva iz korijena biljke Ammi visnaga, pokazala se učinkovitom zamjenskom tvari. Ne izaziva foto-toksičnost, iako u velikim količinama može izazvati mučninu, vrtoglavicu, nesanicu i povećanje razine enzima u jetri.
Ako su mrlje izazvane vitiligom zahvatile više od pola tjelesne površine, u obzir dolazi uklanjanje boje sa zdrave kože. Taj postupak naziva se depigmentacija. Ipak, prije nego što se odlučite za ovaj korak, imajte na umu da će prije završetka liječenja možda proći mjeseci ili godine, a koža ostaje nepovratno depigmentirana. Postupak obuhvaća uništavanje melanocita pomoću lijeka koji je smjesa monobenzona i vodikovog kvinona. Moguće nuspojave su kontaktni dermatitis, jak svrbež, vrlo suha koža, naslage pigmenata u rožnici i sijeđenje kose.

Alternativni načini liječenja

Homeopatsko liječenje možda je najbolje rješenje za bolesnike oboljele od vitiliga koji žele izbjeći konvencionalne lijekove snažna djelovanja. Posavjetujte se s homeopatom o načinu liječenja. Kako biste smanjili stres koji može pogoršati bolest, pokušajte primijeniti psihosomatske tehnike opuštanja poput autosugestije, joge ili hipnoze.

Liječenje kod kuće

Za pravilno liječenje vitiliga morate se obratiti liječniku. Jedino što možete poduzeti kod kuće jest izlaganje mrlja oboljele kože suncu. Pritom pazite da zdravu kožu zaštitite od sunca. Ultraljubičasto zračenje može pojačati repigmentaciju.

DRUGI UPRAVO ČITAJU