Zašto je mrkva zdrava

Stručnjaci za prehranu mrkvu nazivaju kraljicom povrća i to iz dobrog razloga. Posljednja istraživanja pokazala su da čak i jedna mrkva dnevno može smanjiti rizik od raka pluća na polovinu.

To ne znači da možete istovremeno pušiti i jesti mrkvu. Ali govori o tome da su antikancerogena svojstva mrkve velika i da bi je ozbiljno trebalo uzeti u obzir. Mrkve sadrže puno karotenoida, antioksidansa koji nalazimo u biljkama, a povezani su s  mnogim dobrobitima koje donose zdravlju.

Vjerojatno ste čuli mnoge dobre stvari o beta karotenu. Veliki unos karotenoida povezan je s čak i do 50 postotnim smanjenjem rizika od pojave raka mjehura, vrata maternice, prostate te do smanjenoga rizika od raka dojke nakon menopauze.

Mrkve također sadrže puno alfakarotena, još jednog vrlo zravog karotenoida. Jedno istraživanje u Japanu pokazalo je da alfa karoten može biti čak i značajniji od beta karotena kad je riječ o sprečavanju procesa rasta tumorskih stanica.

Ona teorija kako mrkva može izoštriti vid i nije tek priča. Mrkva je stvarno odlična za vaše oči. Izuzetno je dobar izvor luteina i zeaksantina, dva karotenoida koji u zajedničkom djelovanju odlično štite vi i pomažu u sprečavanju očnih bolesti. Alfa karoten i beta karoten u tijelu se pretvaraju u vitamin A, koji pored toga što je jak antioksidans i stimulira imunosustav, pospješuje i proizvodnju ljubičastog pigmenta u očima po imenu rodopsin.

Rodopsin nam treba kako bi vidjeli pri slaboj svjetlosti, on povećava učinak fotoosjetljivog područja koje nazivamo retina- stoga nedovoljno uzimanje vitamina A može povećati rizik od noćnog sljepila.

Kuhanje malo mijenja hranjiv sastav i neke od tvari lakše se apsorbiraju u tijelo. No, i kuhane i sirove vrlo su zdrave. Kako bi iskoristili najviše karotenoida koje nalazimo u mrkvi, jedite ih s malo masnoće. Karotenoidi i vitamin A otapaju se u mastima i na taj se način bolje apsorbiraju.

Mrkve su odlične i za spravljanje sokova, a sok od mrkve najčešće se koristi u svim programima detoksikacije. Ako iz mrkvi radite samo sok, budite svjesni da ih koristite puno i da bacate vlakna, a obje stvari povećavaju koncentraciju šećera. To ne znači da sok nije savršeno zdrav, već da samo na to obratite pažnju ukoliko ste osjetljivi na šećer.

Foto: Kander/Wikimedia

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma