back to top

Disleksija kod djece

Vaše dijete je krenulo u školu, no nije sve onako bajno kako ste zamišljali? S velikim naporom svladava gradivo, a osobito ima problema sa čitanjem? Drugim riječima, vaše dijete ima disleksiju. Nemojte to shvaćati tragično i biti ljuti što se vaše dijete našlo u toj situaciji.

Disleksija se itekako može držati pod kontrolom, a što je ranije otkrijete to je manja mogućnost da će vaše dijete imati ikakve posljedice.

Disleksija je jedan od uzroka problema učenja, odnosno školskog neuspjeha. To se ne odnosi samo na poremećaj čitanja, već je sindrom koji se sastoji od mnogo različitih simptoma i može utjecati na razumijevanje, zaključivanje, govor, pisanje, pa i računanje. Po statistici, disleksiju će imati 2 – 8% djece školske dobi, ali se može pojaviti i kod odraslih osoba.

Djeca s razvojnim poremećajem čitanja mogu imati poteškoća u prepoznavanju pojmovnog značenja riječi ili prevođenju riječi u razumljivu ideju. U tom slučaju čitanje ne uspijeva ostvariti svoju primarnu zadaću, a to je prijenos informacija.

Disleksija nije uzrokovana oštećenjem moždanih struktura, kao ni problemima vida. Obično je riječ o djeci zadovoljavajuće prosječne inteligencije i smatra se da postoji poremećaj u višim moždanim funkcijama. Simptomi su različiti, a najčešće uključuju nestabilnost memorije za slova, brojeve ili čitave riječi.

Što se tiče pisanja, disleksičari ispuštaju, premještaju ili nepravilno pišu slova (uvećano, umanjeno). Čitanje je sporo i teško, djeca često čitaju naglas ili miču usnama dok čitaju prateći tekst prstom.

Imaju problema i s koncentracijom, koja je oslabljena i kratkotrajna. Ponekad se pojavljuje poremećaj i s ostalim motoričkim funkcijama te se djeca kasno ili teško nauče orijentirati lijevo – desno, zavezati vezicu na cipeli, a i prilično su nespretni u nekim fizičkim aktivnostima, npr. trčanju. Ponekad imaju i somatske simptome (glavobolja, vrtoglavica), a u nekih se može dugo zadržati nevoljno mokrenje u krevet.

  Kako do šarma

Zbog svih tih mogućih poteškoća koje nosi disleksija, kod djeteta se može pojaviti osjećaj nesigurnosti i nekompetentnosti uz nisko samopoštovanje. Disleksija ne zahvaća sve ljude jednako, simptomi će varirati u intenzitetu, pa će neki disleksičari imati ozbiljne poteškoće s pisanjem i čitanjem, dok će druge mučiti matematika i računanje.

Djetetu ćete najdjelotvornije pomoći ranim uočavanjem i prepoznavanjem poremećaja te dosljednim i upornim provođenjem vježbi pod nadzorom stručne osobe. Djetetu je potrebna snažna podrška okoline, zbog mogućih emocionalnih problema. Pomognite svome djetetu da se usmjeri na pozitivno doživljavanje i prihvaćanje sebe te da svakodnevno osnažuje vlastito samopouzdanje.

Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU