Gastroenteritis

Gastroenteritis je opći medicinski pojam koji se odnosi na mnoge tipove nadraženosti i infekciju probavnog puta. Ako se ne radi o težem slučaju ili komplikacijama, vjerojatno vam ne treba stručna dijagnoza ili liječenje. Ipak, djeca, starije osobe i osobe s kroničnim zdravstvenim tegobama trebaju biti pod nadzorom zbog komplikacija poput dehidracije.

Gastroenteritis
Gastroenteritis

Simptomi

Gastroenteritis se također često zove želučana viroza ili crijevna viroza. Simptomi obično ne traju dulje od 48 sati. Oni uključuju:

  • mučninu i povraćanje
  • proljev
  • grčeve i bolove u trbuhu
  • vrućicu
  • slabost

Obratite se liječniku

  • ako simptomi traju duže od dva dana, imate temperaturu 38 °C ili višu ili vam se simptomi ponovno pojave nakon liječenja; možda se radi o težem gastrointestinalnom poremećaju.
  • ako imate sluz ili krv u stolici ili povraćate krv; to ukazuje na unutrašnje krvarenje
  • ako prekomjerno žeđate, mokrite manje nego inače, suše vam se usta i osjećate se smeteno; možda ste dehidrirali i morate nadoknaditi tekućinu.
  • ako imate jake bolove i nadima vam se trbuh; možda imate upalu slijepog crijeva ili drugi poremećaj u trbušnoj šupljini.

Uzroci

Gastroenteritis može biti posljedica mnogih stvari. Najčešći uzrok je virus koji se može brzo proširiti u uredu, školi ili domovima i vrtićima. Otrovanje hranom, bakterije i paraziti također mogu izazvati gastroenteritis. Bakterijska infekcija probavnog trakta često je uzrok proljeva za vrijeme putovanja. Katkad uporaba određenih lijekova i prekomjerne količine alkohola mogu dovoljno nadražiti probavni trakt da izazovu gastroenteritis.

Liječenje

Osim u slučaju bakterijskog oblika gastroenteritisa ili razvoja komplikacija, uglavnom vam ne treba stručna njega. Alternativnim postupcima liječi se mučnina, povraćanje, proljev i drugi simptomi.

Prevencija

Akupresura na točkama Osrčje 6 i Želudac 36 može ublažiti mučninu, želučane i probavne tegobe. Osrčje 6 nalazi se između dvije kosti podlaktice dvije širine prsta od središta pregiba ručnog zgloba s unutarnje strane (gore). Želudac 36 nalazi se četiri širine prsta ispod kraja ivera koljena na vanjskoj strani bedrene kosti (dolje). Palcem čvrsto pritisnite svaku točku i držite jednu minutu. Ponovite na drugoj ruci i nozi; pritisnite svaku točku tri do pet puta.

Često perite ruke da ne pokupite ili ne prenesete klice koje izazivaju gastroenteritis.
Pogledajte Otrovanje hranom radi zaštitnih mjera kod pripremanja i čuvanja hrane.

Akupresura

Uz uporabu metoda akupresure prikazanih desno, pritisnite točku Osrčje 5 za povraćanje i mučninu. Otiđite stručnjaku za akupunkturu kako biste uskladili rad probavnih organa.

Gastroenteritis
Gastroenteritis

Liječenje ljekovitim biljem

Prava končara (Filipendula ulmaria) može smanjiti mučninu i kiselost u želucu: 2 žličice osušene prave končare prelijte šalicom kipuće vode i pričekajte 15 minuta; pijte tri puta na dan. Glatki brijest (Ulmus fulva) također može pomoći pri smirivanju probavnog sustava nakon što najgori simptomi prođu: pomiješajte 1 dio brijesta u prahu s 8 dijelova vode i zakuhajte; lagano kuhajte 15 minuta i pijte pola šalice tri puta na dan.

Homeopatija

Ako su simptomi teški, uzmite dozu 12x jednog od sljedećih homeopatskih pripravaka svaka dva sata dok ne dođe do poboljšanja. Ako se ne osjećate ništa bolje nakon dvije ili tri doze, probajte drugi pripravak.

Arsenicum album za nemir, iscrpljenost, groznicu, žeđ, povraćanje, proljev i žareću bol.
Ipecac za neizdrživu mučninu i povraćanje.
Nux vomica za simptome izazvane iscrpIjenošću, prekomjernim jelom ili prevelikom količinom alkohola ili kave.

Prehrana

Pijte puno tekućine. Nakon što simptomi nestanu, jedite biološki jogurt s bakterijom Lactobacillus acidophilus, banane, hranu s mekinjama i povrće. Time se smiruje želudac i obnavljaju obrambene bakterije u probavnom sustavu. Izbjegavajte mliječne proizvode dva tjedna nakon što se proljev povuče; oni mogu izazvati ponovni proljev dok se vaš organizam ponovno prilagođava apsorpciji mlijeka.

Konvencionalna medicina

U jednostavnom slučaju gastroenteritisa, liječnik će vam vjerojatno preporučiti odmor, puno tekućine laganu hranu ako je podnosite. Lijekovi koji se kupuju bez liječničkog recepta i sadrže bizmutov subsalicilat ili kaolin mogu zaustaviti proljev. Drugi lijekovi mogu se propisati da bi se liječio jak proljev.

Ako jako povraćate, liječnik može propisati proklorperazin ili trimetobenzamid. Ako je gastroenteritis izazvan bakterijama, mogu se također propisati antibiotici; njima se može pogoršati proljev, ali nužni su da bi se uništila štetna bakterija. Ako od povraćanja i proljeva dehidrirate, možda ćete morati u bolnicu radi intravenske nadoknade tekućine. To se najčešće događa dojenčadi, starijim osobama i osobama s kroničnim bolestima poput dijabetesa.

Alternativni načini liječenja

Kao i većina konvencionalnih medicinskih postupaka, alternativni načini liječenja za simptome gastroenteritisa uglavnom podrazumijevaju samostalno liječenje.

Dijagnostički postupci

Liječnik obično može ustanoviti gastroenteritis samo pomoću simptoma. Laboratorijska analiza stolice može pokazati radi li se o parazitnoj ili bakterijskoj infekciji.

DRUGI UPRAVO ČITAJU