back to top

Glog kao lijek za srce

Crveni se glog u srednjem vijeku smatrao svetom biljkom zbog jedne zanimljive stvari, smatralo se da je od njega napravljena Kristova kruna. Već tada su zbog tih poveznica na tu biljku gledali blagonaklono, a s vremenom se i znanstveno dokazalo kako je vrlo ljekovita za bolesti srca.

Za crveni glog danas se zna da naveliko pridonosi zdravlju srca. Djeluje tako što snižava krvni tlak, a pokazao je svoju djelotvornost i u snižavanju razine kolesterola u krvi te jačanju kolagenske komponente vezivnih tkiva.

Neka od istraživanja crvenog gloga pokazala su da može smanjiti oštećenja srčanog tkiva zbog začepljenja koronarnih arterija. Zaštitno djelovanje crvenog gloga na rad srca proizlazi iz njegova svojstva neutraliziranja slobodnih radikala za koje su odgovorne velike količine proantocijanidina.

Crveni glog sprječava nepravilnosti u radu srca do kojih dolazi zbog nedovoljnih dotoka krvi.

Kako koristiti crveni glog

Crveni glog je dostupan u raznim pripravcima uključujući tablete, tinkture i ekstrakte cvijeta. Tablete imaju najjače djelovanje stoga ih ne treba koristiti često i dugoročno, dok se ekstrakti cvijeta mogu koristiti s obzirom na to da je jačina gloga u njima dosta smanjena, pa samim time i štetnost koju bi eventualno mogao izazvati u organizmu.

Liječnici znaju prepisati crveni glog u slučaju blažih srčanih tegoba karakteriziranih nespecifičnim umorom, slabim podnošenjem tjelesne aktivnosti i povremenim palpitacijama. Najbolje ga je uzimati kao tonik koji je potrebno nekoliko tjedana svaki dan uzimati da bi se postigle primjetne dobrobiti.

Crveni glog može imati blago sedativno djelovanje, što pridonosi njegovoj vrijednosti u stresnim stanjima i situacijama kad vam je potrebno mira.

Istraživanja su pokazala da je glog neškodljiva biljna hranjiva tvar. Unatoč tome, osobe sa srčanim tegobama trebale bi ga koristiti oprezno i u  konzultacijama s liječnikom kako bi se otklonila i minimalna opasnost.

  Kako razumjeti bebe

Foto: Ross/Wikimedia

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU