back to top

Greške pri pranju zuba

Svi znamo da bi trebali nakon svakog jela prati zube kako bismo ih održali zdravima i blistavima. Ipak, to nije dovoljno da budete sigurni da ste svojim zubima dali najbolju moguću njegu.

Ovo su tri tipična pokazatelja da vaše pranje nije bilo baš uspješno i da biste trebali više pripaziti kako biste zube očuvali zdravima.

1. Ako vidite da vam se gomila kamenac

Voda u našoj državi obiluje kamencem zbog čega vaši zubi mogu ispaštati. Zato je potrebno dobro paziti da kamenac na zubima uklonite na vrijeme i da ga dobro sastružete sa zubi. Ako ipak primijetite da vam se na rubu zubi skupio kamenac, znači da niste dovoljno četkali zube i da je vrijeme da posjetite zubara i zatražite pomoć.

2. Ako osjećate da su vam zubi hrapavi

To ćete najbolje provjeriti ako jezikom protrljate zube. Ako vam je pod jezikom hrapavo, znači da ste negdje pogriješili. Sljedeći put kad budete prali zube četkajte ih sve dok caklina ne bude glatka.

3. Ako vam desni krvare ili su vam upaljene

Ako vam se na zubima skupe bakterije, doći će do upale desni koja se stručnom terminologijom naziva gingivitis. To je zato što bakterije ulaze pod desni i uzrokuju neugodne simptome. Prvo dolazi do oticanja, a razlog može također biti upravo to ako niste zube prali dovoljno ili pravilno.

Stoga, idući put ne štedite ni desni. Ako vam krvare nastavite ih kružnim pokretima masirati. Najosjetljivije je područje zadnjih zubiju, jer njih često zanemarujemo pa su pravi raj za bakterije. Zato pri četkanju zubiju četkajte i njih.

Još jednu stvar je dobro napomenuti, a to je da pri kupnji četkice ne kupuje one najsnažnije koje imaju oznaku S, već one na kojima piše M. One strong su prejake i agresivne, a to može uzrokovati dodatne probleme sa zubima, pogotovo s ranama na desnima. Isto tako, koristite vodicu za usta barem povremeno kako biste se riješili i onih bakterija koje se skupljaju na jeziku.

Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU