back to top

Hrana za dobar vid

Suvišno je spomenuti kako hrana utječe na sve aspekte našeg života i zdravlja te da je naša glavna pokretačka energija. Oni koji imaju problema sa vidom mogli bi ga liječiti na svome tanjuru. Prehranu kombinirajte s vježbama za dobar vid i mogli bi učiniti veliki napredak u svome pogledu na svijet.

Mrkva

Vjerojatno ste pretpostavili da će ovo biti prvo na popisu. Mrkva je bogata beta karotenom koji se u našem tijelu pretvara u vitamin A i ne samo da pomaže održavanju površine sluznice očiju nego pomaže i održavanju dišnih, mokraćnih puteva. Pobrinite se da pojedete svoju mrkvu uz hranu bogatu željezom i masnoćama kako bi vaše tijelo uspješno pretvorile beta karoten u vitamin A.

Jaja i češnjak

Obe namirnice imaju bogat sadržaj sumpora koji štiti leću oka i lako ih je uvrstiti u svoju prehranu, primjerice jaja za doručak i češnjak kao dodatak jelu za bolji okus.

Losos

Općenito su ribe hladnih voda dobre za vaš vid, ali losos prednjači zbog svojeg bogatstva vitaminom A i D. Još k tome riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje imaju velik udio u radu vašeg mozga i one su esencijalne što znači da ih vaše tijelo ne proizvodi nego ih morate unesti hranom.

Tamna čokolada

Namirnica koju vam vjerojatno neće biti teško uvrstiti u jelovnik. Bitno je napomenuti kako je bolje izabrati čokoladu s više od 60% kakaa kako bi napravili što veći utjecaj na jačanje rožnice i leće uz flavonoide koji se nalaze u tamnoj čokoladi.

Autor: Ana Ivanković, Foto: Teresa Kasprzycka/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU