Hrana za poboljšanje vida

Hrana je lijek za sve bolesti. Hranjive tvari koje unosimo u organizam pomažu nam da se borimo protiv štetnih utjecaja i djelujemo preventivno čuvjaući zdravlje. Tako postoji i hrana koja će zaštititi oči i vid i pomoći nam da se njihovo stanje popravi.

Uvrstite namirnice bogate beta karotenom, vitaminima E i C te mineralima selena i cinka. Mnoge bolesti očiju nastaju upravo radi štetnih slobodnih radikala.

Za poboljšanje vida i zdravlje očiju neka u vašem jelovniku što češće bude mrkva. Ona je bogata beta karotenom koji štiti očne mišiće.

Ostalo razno žuto, zeleno i narančasto povrće, trebalo bi biti zastupljeno u vašoj svakodnevnoj prehrani. Ono obiluje vitaminima C i K te je bogato željezom i kalcijem. Konzumirajte kelj, brokulu, špinat, batat, kukuruz. Između obroka grickajte orašaste plodove jer npr. bademi i orasi su pravi izvor vitamina E koji je dobar za vid i sprječava mrenu. Ne morate se odreći ni fine čokolade. Ali pripazite da se radi o onoj tamnoj s više od 80% kakaa. Ona je zadužena za zdravlje rožnice.

Započnite dan zdravim obrokom – jajima. Osim što će vam dati energije i dugo vas držati sitima, jaja sadrže dva sastojka bitna za zdravlje očiju, a posebice za zaštitu leće.  To su cistein i sumpor. Spojeve sumpora pronalazimo još u češnjaku i prokulicama.

Obvezno jedite avokado kojeg možete konzumirati u raznim slatkim ili slanim salatama ili namazom na kruhu. On je bogat luteinom, antioksidansom koji je jako bitan za zdravlje oka.

Jedite redovito voće, posebice agrume jer su bogati vitaminom C koji usporava starenje očiju.

Riba i morski plodovi puni su omega 3 masnih kiselina koji će štititi mišiće oka. Tri puta tjedno jedite tunu, sardinu ili losos.

Ukoliko puno vremena provodite ispred televizije i računala, tim više bi trebali pripaziti na unos hrane bogate antioksidansima, omega 3 masnim kiselinama i složenim ugljikohidratima kako bi zaštitili oči. Izbjegavajte unos masti i soli jer nisu dobri za oči. Također, očima najviše šteti hrana s visokim glikemijskim indeksom, a to su sve vrste slatkiša koje su bogate bijelim šećerom, gazirana pića i slatki sokovi, bijela riža i bijelo brašno.

Foto: Ledo/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma