Kako biti kreativan

Kreativno suočavanje s problemom znači gledati u istu stvar kao i ostali, ali misliti nešto potpuno različito. Smatra se kako je kreativnost samo nešto što je novo, originalno, iznenađujuće ili neobično. No, da bismo bili kreativni nije dovoljno da budemo originalni ili neobični.

Naše ponašanje, ideje, stavovi moraju pozitivno pridonositi i našem životu i životu drugih ljudi. Najvažnija odlika kreativnosti je da ono što je kreativno mora biti i dovršeno. Ukoliko ste započeli roman, sliku… ne znači ništa.

Zašto je dobro biti kreativan

Povećava se uspješnost u rješavanju problema. U svakodnevnom životu suočeni smo s brojnim poteškoćama i problemima koje treba riješiti. Neka rutinski rješavamo, no kada stara rješenja više nisu efikasna, moramo izmisliti nova.

U takvim situacijama su kreativni ljudi u prednosti. Mnogi psiholozi tvrde kako kreativnost pridonosi životnom zadovoljstvu i sreći. No odnos sreće i kreativnosti je kompleksan, osoba ne mora osjećati zadovoljstvo jer je potpuno usmjerena na kreativnu aktivnost. Osjećaj sreće se javlja nakon aktivnosti, vjerojatno imate iskustvo da ste bili sretni nakon što ste smislili ili učini nešto kreativno.

Što ne potiče razvitak kreativnosti

Kreativnost opada kada smo pod vremenskim pritiskom. Teško ćete smisliti nešto novo i originalno ukoliko imate kratak rok. Nadgledanje i procjenjivanje utječe na pad kreativnosti. Igranje s idejama, isprobavanje različitih mogućnosti teže će nam poći za rukom ukoliko nam netko stalno visi za vratom.

Da biste bili kreativni, također vam je potrebno mnogo znanja iz određenog područja. Iako previše znanja ponekad može sputavati kreativnost, većina umjetnika, izumitelja i znanstvenika su godinama bili u određenom području prije nego što su u tom istom proizveli nešto kreativno.

Za biti kreativan važno je koliko vas okolina podržava. Ako vas se pohvaljuje i nagrađuje za kreativnost otvoreniji ste i skloniji novim idejama. Pokušajte svaki dan biti iznenađeni i iznenaditi druge. Kada nešto u vama izazove iskru zanimanja – slijedite je. Da biste uživali u nečemu, učinite to postupno sve složenijim jer nam jednostavne aktivnosti brzo dosade. Otkrijte svoju kreativnu stranu.

Foto: Rynio Productions/Shutterstock

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU