back to top

Kako dobro odgojiti dijete

Svi želimo najbolje za svoje dijete, ali isto tako želimo da ne odrastu u “prosječne”. Želimo da budu najbolji što mogu biti u onome što sami odaberu, bilo to mjesto premijera, direktora multinacionalne kompanije ili zanimanje električara. Želite da odraste u osobu koja vodi računa o drugima, rado surađuje s njima i potiče timski rad. Ima kreativne ideje, zna ih prenijeti i uvjeriti ostale.

Dok je još dijete,  uvijek se nečime zabavlja. Zabavan je i svatko se želi družiti s njim, jer u njegovoj blizini nikada nije dosadno. Na primjer, želite da je vaše dijete onaj klinac koji ako mu se razredni kolega ne pojavi u školi, nazove ga nakon nastave i pita kako je. Možda i pokupi radne listiće i odnese mu nakon škole, ne očekujući nikakvu zahvalu ili poklon.

Zamišljate li ikad vaše dijete kao odraslu osobu? Trebali biste. Možda zvuči pretjerano, ali kako se dijete ponaša sada prema školskim kolegama, tako će se jednog dana ponašati i prema poslovnim kolegama. Kako vas dijete poštuje sada, tako će vas poštovati i kada odraste. No nemojte odmah sada odustati, još uvijek možete poraditi na svom odnosu prema djetetu i utjecati na njega.

Želite da vaša djeca vode računa o svim svojim školskim kolegama, ne samo o svojim prijateljima ili o onima koji im se najviše sviđaju, već i o onome tko sam sjedi u kutu dvorišta jer je najdeblji i ne uklapa se u okolinu, pa čak i o onome tko neugodno miriše i vise mu zeleni šmrklji iz nosa.

Znamo da će “boljeti”, ali treba puno zahtijevati od djece i znati reći “ne”. To što ih poštedite plakanja kada su mali ne znači da neće plakati kada odrastu. Kada padnu i briznu u plač, ne morate odmah dotrčati i podignuti ih. Pogotovo, ako vidite da nije ništa strašno. Život je težak.

  Kako kupati bebu

Djeca nas neprestano iskušavaju i gledaju dokle mogu ići. Kada otac kaže “ne”, to treba značiti “ne”. Kada plačući otrče majci, ne smijemo popustiti. Čak i ako dijete ne odustaje i uvjerava nas da svi ostali to smiju, treba reći:ne, ne i ne. Svi smo mi kod kuće različiti, ni bolji ni lošiji jedni od drugih, imamo vlastitu životnu filozofiju i način odgoja djece.

Pokušajte dijete pripremiti za život pokazujući mu sve čari života, od ljubavi, nježnosti pa do tuge, patnje… Nemojte dijete previše štititi nego ga postepeno uvodite u svijet. Jednog dana će vam biti zahvalno.

Foto: Netrun78/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU