back to top

Kako imati zdravu kožu

Koža pokriva cijelo naše tijelo stoga je bitno održavati je u optimalnom stanju.  Osim zbog estetskih razloga, i zbog toga što nas štiti od upala, radijacije i dehidracije, grije nas i uljepšava. Cijela površina našeg tijela obnavlja se svakih 20 dana, a zadivljujuć je i stupanj djelovanja jela i pića, kao i nekih drugih čimbenika, na stanje kože.

Na kraju krajeva, koža je najveći organ našeg tijela. Kod odraslih ona teži oko 5 kg, a površina joj iznosi oko 2 m kvadratna, što je otprilike veličina bračnog kreveta. Ni jedan organ u tijelu nije tako izložen vanjskim oštećenjima i bolestima, u smislu ozljeda, sunčevih zraka, onečišćenja okoliša i bakterija, dok istovremena naša koža odražava naše unutarnje stanje i osjećaje kad pocrvenimo ili se, primjerice, oznojimo.

Slično tome, neke bolesti kože kao što su bradavice kao što su bradavice, ograničene su samo na kožu, dok druge govore što se zapravo događa u tijelu.

Herpes i vodene kozice pokazuju da se imunološki sustav bori s upalom, osip može biti rezultat alergijske reakcije na hranu, a žućkasta koža može ukazivati na problem s jetrom. Sve nam ovo govori da je koža osjetljiva na brojne faktore, uključujući bakterije, higijenu, cirkulaciju, imunitet i naravno, na ono što jedemo.

Prehrana je u velikoj mjeri uključena u svaku etapu razvoja kože. Vitamin C nužan je za proizvodnju kolagena. Slično tome, bjelančevina keratin glavni je sastojak kože, kose i noktiju, a vitamin A nezaobilazan je u kontroli nakupljanja keratina u koži. Pomanjkanje vitamina A može zato rezultirati suhom, grubom kožom, dok prehrana bogata vitaminom A može kožu održati zdravom. Opne stanica kože građene su od esencijalnih masti, pa pomanjkanje esencijalnih masti znači da se stanice prebrzo suše, a to opet rezultira suhom kožom.

  Osnove zdrave prehrane

Zdravlje stanica kože ovisi i o količini cinka koji je potreban za proizvodnju novih stanica kože. Pomanjkanje cinka dovodi do pojave strija i slabijeg zacjeljivanja rana, a vezano je i uz razne probleme s kožom, od akni do ekcema.

Mnogi problemi vezani uz kožu uzrok su nepravilnog rada probavnog sustava, uključujući lošu probavu i apsorpciju hranjivih tvari, te neravnotežu crijevne flore. Ukoliko već kod svoga djeteta primijetite probleme s kožom, važno je ograničiti unos šećera i zasićenih masti, a povećati unos svježeg voća, povrća i vode. To znači što više crvenog, narančastog i žutog povrća poput krumpira, mrkve, marelice, lubenice, grožđa, te zelene hrane kao što je kelj, brokula, grahorice, orašasti plodovi, sjemenke i njihova ulja, te luk i češnjak.

Foto: Images By Kenny/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU