Kako izvaditi bodlje morskog ježa

Ljeto je vrijeme uživanja, ali na plaži se možete susresti i s nekim problemčićima. Jedan od njih, sigurno ne jako ugodan, je susret s morskim ježom.

Ako na plaži na kojoj se kupate uočite morskoga ježa, to je dobar znak s obzirom na to da je poznato da oni dolaze na područja gdje je more iznimno čisto. No, ako ih vidite, bolje je da ih izbjegavate jer njihove bodlje mogu biti prilično neugodne ako vam se zabodu u neki dio tijela.

Obično ljudi nagaze na ježa i oštra bodlja uđe u njihovo stopalo. No, ako se i to dogodi, nije kraj svijeta. U krajnjem slučaju ćete otići kod liječnika koji će vam skinuti bodlju. Ako ste sigurni da ste se uboli i točno na stopalu vidite gdje je bodlja, možete je pokušati izvaditi i sami.

Za to će vam trebati mlaka voda, igla koja je sterilizirana, pinceta kojom ćete vaditi bodlju, alkohol kojim ćete sve dezinficirati, antibiotski prašak i krema.

Prvo stavite nogu u posudu s mlakom vodom kako bi područje stopala gdje je bodlja omekšalo. Nakon što primijetite da je stopalo omekšalo nanesite na područje uboda alkohol, a bodlje koje vidite izvucite pincetom.

Mala komplikacija nastaje ako su bodlje unutar kože i ne možete ih tek tako izvaditi, onda će vam poslužiti sterilna igla kojom kružnim pokretima lagano pokušajte izvaditi zaostale bodlje ježa.

Nakon što ste uspjeli, a to ćete vidjeti i jer više neće biti crno na području vašeg stopala, namažite se kremom ili antibiotskim praškom kako biste zaštitili područje koje ste tretirali.

Nakon nekog vremena ponovno rukom prođite da vidite jeste li uklonili sve, do najsitnije, bodlje. To možete primijetiti s vremenskim odmakom, ako dio stopala i dalje bude bolno. Tada postoji vjerojatnost da vam je neki djelić bodlje još uvijek u stopalu. Ako ne vidite, a boli vas, možda je malo dublje nego ste mislili pa se obratite liječniku koji će to ukloniti rutinskim postupkom. Ipak je, neke, malo kompleksije slučajeve bolje prepustiti stručnoj ruci.

  Kokos kao lijek

Foto: Lusoimages/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU