Kako prepoznati dehidraciju

Čak 60 posto ljudskog organizma čini voda koja je neophodna za sve vitalne funkcije. Potrebna je za održavanje normalnog krvnog tlaka, volumena krvi i ostalih tjelesnih tekućina. Ljudski organizam ne može preživjeti više od četiri dana bez vode.

Dovoljna količina vode održava normalnu gustoću krvi, normalan dotok kisika do mozga, mišića i ostalih organa. Smanjenjem količine vode u organizmu dolazi do smanjenja proizvodnje znoja, urina i fekalija te se time smanjuje izlučivanje otpadnih tvari iz organizma.

Tijelo gubi tekućinu disanjem, znojenjem, mokraćom i fekalijama. Do dehidracije može doći tijekom velikih vrućina, zbog povišenosti tjelesne temperature ili zbog proljeva i povraćanja. Nažalost, tijelo nam neće na vrijeme reći da trebamo nadoknaditi tekućinu koju smo izgubili.

Simptomi dehidracije

Prvi simptomi koji se pojavljuju uslijed dehidracije su žeđ i suhoća u ustima. Nakon toga se javljaju suhoća i povišena temperatura kože, vrtoglavica, umor, grčenje u nogama i rukama. Ako se dehidracija ne prepozna i ako se nastavi javljaju se: crvenilo lica, smanjena proizvodnja urina koji postaje tamnožute boje, razdražljivost, udubljenost očiju, mučnina i povraćanje, ubrzani rad srca te ubrzano i plitko disanje.

U slučaju ne liječenja dehidracije može doći do smrti. Upravo zbog toga je vrlo bitno ako ne već spriječiti, onda barem prepoznati i liječiti dehidraciju na vrijeme.

Sprječavanje dehidracije

Dehidraciju nije teško spriječiti. Potrebno je unositi najmanje dvije litre vode dnevno, iako ne osjećate žeđ te izbjegavati alkohol i napitke s kofeinom. Sportski napitci su aromatizirani te se lakše piju od obične vode, no treba izbjegavati one s puno šećera jer oni samo izazivaju žeđ.

Treba izbjegavati gazirane napitke jer oni izazivaju osjećaj punoće te mogu spriječiti unošenje dovoljne količine vode. Najbolje je jesti puno voća i povrća te izbjegavati masnu i tešku hranu.

  Unos soli u organizam

Vodu bi trebalo piti u malim količinama tijekom cijelog dana (tijekom ljetnih vrućina preporučuje se popiti čašu i pol vode svakih pola sata).

Foto: Imcsike/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU