back to top

Kako protiv strija

Izdužene, različito dugačke i nekoliko milimetara široke brazde na koži su strije. One nastaju zbog toga što se površinski sloj kože stanjuje. Naglo rastezanje srednjeg sloja kože, bilo da je zbog naglog povećanja mišićne mase ili zbog trudnoće ili zbog nagle promjene težine, dovodi do smanjenja elastičnosti i trganja elastičnih vlakana.

Strije su najveći ženin neprijatelj uz celulit, ne može ih se nikada u potpunosti riješiti, ali njihovo nastajanje možete spriječiti. Obično se strije vežu uz prekomjernu težinu ili trudnoću, no neki ljudi imaju veće genetske predispozicije za dobit ih. Nemojte se brinuti, postoji rješenje.

Ovisno o tipu kože, strije se prvo pojavljuju kao ružičaste, tamnosmeđe ili crvenkastosmeđe linije, pa kasnije dobivaju ljubičastu nijansu. Te se linije vremenom izravnavaju s površinom kože i imaju svjetliji ton od prirodnog tona vaše kože. One nikada ne nestaju, ali postaju manje primjetne. Pojavljuju se bilo gdje na tijelu, mogu biti na stražnjici, na trbuhu, ramenima, grudima, nadlakticama i bedrima.

Prirodni sastojci protiv strija

Bademovo ulje štiti kožu, hrani ju i omekšava njenu teksturu. Isto tako umiruje svrbež, trudnice najčešće pate od njega. Lješnjakovo ulje pomaže pri održavanju čvrstoće i elastičnosti kože, a ojačava i kapilare. Ulje avokada bogato je lecitinom, omekšava i vlaži, te koži daje elastičnost. Bogato je vitaminima A, B i F, koji su važni za prokrvljenost i obnovu stanica kože.

Nevenovo ulje u kombinaciji sa suncokretovim ili bademovim uljem djeluje na sve probleme s kožom pa čak i na strije. Ulje oraha dolazi do svih dijelova kože, štiti površinski sloj kože od isušivanja, te ispucalu kožu omekšava. Dobro je za ublažavanje ožiljaka.

Riješit ćete se strija ako se držite pravilne prehrane i pazite na svoju težinu. Bitno je piti puno vode, osam čaša vode dnevno je minimum. Možete probati s masiranjem kože rukavicom ili četkom za masažu. Hranjive kreme ili losioni će vam uvelike pomoći ako ih nanosite svaki dan. Jedite hranu koja u sebi sadrži vitamin C i E.

Foto: Volosina/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU