back to top

Kako se boriti protiv stresa

Stres je nažalost postao dio svakodnevice. Na neke osobe stres utječe više, na neke manje. Ovisi o karakteru. Tako će primjerice gužva u prometu izazvati stres kod nekih osoba, dok će kod drugih stresan posao, odnos s partnerom.

Jedno je sigurno, svi smo nekim dijelom podložni stresu i nikad ne znamo kada će nam se dogoditi nešto što će izazvati stres. Postoje naravno i ružni događaji u životu kada je količina stresa koju proživljavamo nemjerljivo veća od ovoga svakodnevnoga. No, to su sada neke druge teme.

Problem nastaje u tome i što kod “malih” stresova možemo prouzročiti probleme sa zdravljem, kožom, nesanicu. Stoga je, ako već nemamo način da ga izbjegnemo, potrebno pronaći nešto što će nam pomoći da svladamo stres i ne dozvolimo mu da zavlada našim životom.

Evo nekoliko učinkovitih i nimalo teških metoda koji će vam pomoći da na kraju dana ipak mirno usnete, unatoč dnevnom stresu.

Šetnja i fizička aktivnost

Šetnja, rolanje, teretana, aerobik, vožnja bicikla… Bilo koji oblik tjelesne aktivnosti učinit će da se osjećate puno bolje. Razlog je što fizička aktivnost potiče proizvodnju endorfina, a on čini da se osjećate bolje i sretnije.

Seks

I ovo može ulaziti u određeni oblik fizičke aktivnosti. Seks će učiniti da se osjećate samopouzdanije, te je izraz intimnosti. A čim osjetite da niste sami, bolje će vam sjesti svakodnevni problemi.

Kućni ljubimac

Ljudi koji imaju kućne ljubimce znaju koliko je njihova ljubav bezuvjetna. To je ono što će vam definitivno popraviti raspoloženje i učiniti da se osjećate bolje. Šetnja s vašim psom kroz šumu duplo će vam pomoći.

Čokolada

Ovo će se svidjeti svim sladokuscima, no ipak ako ne želite za par mjeseci kukati zbog nataloženih kilograma, ne pretjerujte. Ipak, istraživanja pokazuju da 40 grama tamne čokolade pomaže u borbi sa stresom.

Pravilno disanje i meditacija

Ponekad je sve što vam je potrebno nekoliko minuta samoće. Iskoristite ih tako što ćete zatvoriti oči i duboko disati. Zamišljajte da svakim izdahom izbacujete neki svoj problem. Već nakon nekoliko izdisaja osjetit ćete olakšanje.

Topla kupka

Nema ništa bolje i ljepše od kupke koju ćete obogatiti aromatičnim uljima. Nakon ritualan tijekom kojega ćete se osjećati kao u raju bit ćete sebi lijepi i mirišljavi, a to će zasigurno pridonijeti i boljem osjećaju.

Foto: Poznyakov/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU