back to top

Kako se pravilno hraniti

Kako se pravilno hraniti? Važno je da jedete u određeno vrijeme. Grickanje slatkiša između obroka nije preporučljivo, isto tako dok kuhate nemojte uzimati male zalogaje za probu. Obroci se trebaju uzimati u miru i bez ikakve žurbe.

Probajte izbjeći da odmah nakon zadnjeg zalogaja prionete na posao, dajte si oduška par minuta. Jedite samo onoliko koliko vam je potrebno da uklonite glad, kako nakon obroka nebi osjećali osjećaj težine u želucu. Bolje je u danu uzeti četiri manja obroka, nego se dobro najesti jednom ili dva puta u danu.

Izbor hrane

U svakodnevnoj prehrani izbjegavajte teška i masna jela. Masna i teška jela možete si priuštiti jednom tjedno, nakon toga dajte organizmu vremena da se oporavi od takve hrane. Ostale dane u tjednu neka se na vašem jelovniku pronađe manje masna i začinjena hrana, pretežno povrće i voće, bogato vitaminima i mineralima.

Lijepa i svježa kosa rezultat je ispravne prehrane. Voće i povrće poboljšavaju funkciju crijeva i cijelokupni metabolizam, a to je osnovni uvjet zdravlja. Jedite juhe, koje su po mogućnosti bogate raznim povrćem.

Bez vitamina A koža postaje suha i smežurana, a oči umorne i bez sjaja. Vitamin B uravnotežava živčani i endokrini sustav. Vitamin C jača zube i sprječava njihovo kvarenje. Velika količina vitamina nalazi se i u kori od voća i povrća. Nemojte ljuštiti povrće metalnim nožem, povrće će oksidirati u dodiru s metalom i tako izgubiti svoje korisne sastojke.

Uputstva za ishranu

Oni koji pate od zatvora trebaju izbjegavati pretjerane količine kruha, tijesta, krumpira, šećera i mesa. Svježe voće i povrće trebali bi jesti neoguljeno jer ljuske pomažu kontrakciji crijeva. Kupus, gljive, začinjene salate, sirovo voće, zeleno povrće, rotkvice i celer sadrže mnogo celuloze koja povećava pritisak u crijevima.

Meso i hrana koja sadrži škrob trebalo bi jesti oko podneva, a hranu koja je bogata celulozom za doručak i večeru. Ako patite od zatvora preporučljivo je da konzumirate kompot od šljiva, smokava i razne sireve.

  Nutricionizam – zdrava prehrana

Foto: Gts/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU