Kako se riješiti nesanice

Nesanica se javlja kada nas muče neki problemi ili smo u stresu. Ona je jedna od čestih problema koja pogađa svaku treću osobu u nekom životnom razdoblju. Osobi može biti teško zaspati ili se može često buditi tijekom noći.

Neprijatelji sna

Najčešći neprijatelji sna su stres, depresija, ljutnja, kofein, loše navike i zdravstveni problemi. Kad smo pod stresom tijelo izlučuje višak adrenalina koji nas održava budnim. Depresija isto tako utječe na količinu hormona i na cikluse spavanja koji su često uneravnoteženi.

Ljutnja ili planiranje osvete mogu posve onemogućiti san. Kofein djeluje kumulativno na tijelo, a u mnogim je proizvodima skriven. Loše navike kao što su pušenje i alkohol pogoršavaju nesmetani san. Apneja je jedan od zdravstvenih poremećaja koja uvelike otežava nesmetan san. Ona opušta mišiće u grlu te time izaziva hrkanje i zatvara dišne puteve.

Liječenje

U slučaju da već dugo vrijeme patite od nesanice liječnik će vas poslati na elektroencefalogram i na procjenu disanja, te provjeru aktivnosti mišića. Korisno je i bilježiti kako ste spavali. Postoje tablete za spavanje i sredstva za smirenje koji se mogu koristiti kao kratkoročno rješenje i to u slučaju ne postojanja drugog rješenja.

Poticanje sna

Obratite pozornost na svoju spavaću sobu. Ona bi trebala biti oaza mira i opuštanja. Najbolje bi bilo da sve distraktore uklonite iz sobe, televizija je jedna od njih pa je najbolje premjestiti je u drugu sobu. Nered isto tako može uznemiriti pa neka spavaća soba bude osobito uredna. Pazite da vam u spavaćoj sobi ne bude zagušljivo. Krevet neka bude čvrst.

Pazite na prehranu, neke namirnice mogu otežavati san. Bavite se tjelovježbom ili se barem prošećite. Neaktivnost tijela je glavni uzrok nesanice. Oslobodite misli i mislite na nešto što volite. Nemojte raspravljati o teškim temama koje će izazvati stres, a zbog stresa će se izlučivati višak adrenalina te nećete moći zaspati.

Ljudima su potrebne različite količine sna, no postoje razni distraktori koji onemogućuju svakom čobjeku onoliko sna koliko mu je potrebno. Zbog toga je najbolje u slučaju nesanice izbjegavati stres, riješiti se loših navika i biti stalno u pokretu.

 Foto: Lisa S/Shutterstock

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU