back to top

Kako se riješiti urtikarije – koprivnjače

Ukoliko nakon boravka na suncu ili na izrazito hladnom zraku, korištenja određenih lijekova ili preboljenih virusnih infekcija, primjetimo na koži male crvene ili bijele točkice koje jako svrbe, znači da smo dobili urtikariju.

Osim navedenih uzroka, urtikariju može uzrokovati i stres i bilo koji drugi uzročnik obične alergije (grinje, pelud…) Postoje i neki neobični uzroci urtikarija, tako npr. neki ljudi čim smoče ruke u vodi dobiju urtikariju, dok drugima pak izađe urtikarija nakon što im je tijelo izloženo bilo kakvom obliku vibriranja (ručka usisavača).

Što se tiče lijekova kao uzroka urtikarije, u tome prednjače Aspirin i Ibuprofen, te protuupalni lijekovi. Od hrane, većini urtikarija izlazi od čokolade, ribe, rajčica, jaja, orašastih plodova. No, to je sve individualno pa stoga ovisno o organizmu svakome može biti druga hrana uzrok.

Urtikarija je poznata i pod nazivom koprivnjača, te nije opasna i obično nestane nakon nekoliko minuta ili sati. No, ukoliko dobijemo urtike oko očiju i usta, imamo problema s disanjem ili vrtoglavicu, potrebna je intervencija liječnika
jer se možda radi o anafilaktičkoj reakciji koja zna biti opasna za život.

Za slučajeve obične urtikarije, imamo par savjeta kako da je se sami riješite.

Prvo i osnovno, bilo bi jako dobro otkriti uzrok urtikarije kako bismo je izbjegli u budućnosti. Kao prvo, za urtikariju (osim onu uzrokovanu hladnoćom) jako je učinkovita hladna kupka ili hladni oblozi. Kupka će biti još učinkovitija ukoliko u nju dodamo koloidnu zobenu kašu.

Drugi način rješavanje je uzimanje koprive umjesto antihistaminika koje dobijemo u ljekarni. Kopriva se može uzimati u kapsulama 6 puta dnevno, ili listove možemo skuhati i pojesti (u tom slučaju, oprez pri branju koprive!).

Rješenje možemo naći i pomoću sode bikarbone ili vinskog kamena, na način da urtike namažemo pastom dobivenom miješanjem sode bikarbone ili vinskog kamena, ovisno za što smo se odlučili. Ako imamo samo malo urtika, onda ih možemo namazati kremom s kortikosteroidom, koju možemo bez recepta kupiti u ljekarni.

Ukoliko je urtikarija dobivena zbog stresa, možemo si pomoći na način da skuhamo smirujući čaj od kamilice ili odoljena, jer oni ublažujući stres, djelujemo i na urtikariju.

Provjerite još par savjeta vezana uz liječenje urtikarije u nastavku!

[fvplayer src=’http://vimeo.com/94649321′ splash=’http://www.savrsena.hr/wp-content/uploads/2014/03/kronicni-osip.jpg’]

Foto: carroteater/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU