back to top

Kako skinuti celulit

Osim što višak kilograma utječe na pojavu narančine kore, genetika također ima ulogu u pojavi i vidljivosti celulita, stoga su i mršavije osobe sklone celulitu. Tu je i stres, kojem smo često izloženi, bitan faktor koji doprinosi pojavi celulita.

Hormon stresa, kortizol, potiče otpuštanje glukoze da nas instantno opskrbi energijom kako bi se obranili ili izbjegli stresnu situaciju što ujedno potiče i apetit. Hranom tada pokušavamo suzbiti nepoželjne emocije i doprinosimo povećanju kilaže i jačoj vidljivosti celulita. Iako je često nemoguće izbjeći neke stresne situacije, ono što možemo kontrolirati su naše reakcije na izvor stresa.

Ako ne možete obuzdati potrebu za hranom u takvim situacijama, birajte namirnice koje su nutritivno bogate vitaminima i mineralima i ne doprinose debljanju. Voće, orašasti plodovi u manjoj količini, morske alge i sjemenke bogate su tvarima koje će vam pružiti energiju i bolji osjećaj, a neće naštetiti vašoj liniji.

Da bi celulit bio manje vidljiv, potrebno je ukloniti višak tekućine koji se skuplja u tijelu i slabi vezivno tkivo ispod kože. Detoksifikacijom se iz organizma izbacuju toksini, kao i višak vode, te provođenje detoksa doprinosi manjoj vidljivosti celulita, ali i zdravlju.

Detoks možete provoditi na način da nekoliko dana tjedno konzumirate samo sokove ili smoothije od svježeg voća i povrća. Preporučuje se detoks provoditi za vikend kada se inače prepuštamo konzumaciji veće količine hrane. Ujedno vikendom imamo više slobodnog vremena za odmor koji će nam biti potreban zbog efekta umora koji može nastati kao posljedica izlučivanja toksina iz organizma.

Celulit možete umanjiti i masažom. Prije tuširanja nježno istrljajte i masirajte kožu mljevenom kavom. Dobre rezultate daje i suho četkanje za koje je potrebna specijalna četka namijenjena upravo suhom četkanju kože. Taj postupak pokrenut će cirkulaciju i smanjiti vidljivost masnih naslaga, a ujedno će koža biti oslobođena mrtvih stanica, te će izgledati mnogo zdravije.

  Smoothie s ciklom

Da biste spriječili zadržavanje vode u organizmu, smanjite unos soli, brze hrane i izrazito kalorične hrane poput majoneze, kremastih kolača, hrane pržene u ulju, gaziranih i alkoholnih pića. U prehranu uvrstite dobre masnoće poput hladno prešanog maslinovog ili lanenog ulja, konzumirajte mahunarke, zobene pahuljice, bezglutensku hranu i integralnu rižu.

Svakodnevno se krećite, ako vam obaveze dopuštaju izdvojite vrijeme za vježbanje. Svaka, pa i najmanja aktivnost, dobro će vam doći jer će potaknuti cirkulaciju i izmjenu tvari u organizmu, te time smanjiti vidljivost celulita.

Foto: Mircea BEZERGHEANU/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU