back to top

Kako smanjiti masnoću u organizmu

Masnoće u krvi su izraz koji označava sve nepravilnosti u ravnoteži masnih tvari (lipida) u krvi, posebno razinu triglicerida, fosfolipida i dobro nam znanog kolesterola. Višak tih masnoća optereti krvne žile i uzrokuje probleme s cirkulacijom krvi što može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Razina masnoće u krvi se testira putem krvnih pretraga.

Kako smanjiti masnoću

Samo deset suvišnih grama maslaca na dan će zdravom čovjeku u roku od 5 godina donijeti čak 18 prekobrojnih kilograma. Masnoća daje čak dvostruko više energije po gramu od ugljikohidrata i bjelančevina.

U 80% ljudi poremećaji masnoće su genetski. U onih 20% prehrana može poboljšati situaciju. Problemi s povećanjem masnoće mogu biti povezani s alkoholom i pušenjem, pa se svakako preporučuje prestati s tim navikama kod osoba s povišenom masnoćom.

Kod žena se zna dogoditi da menopauza uzrokuje povišenu razinu masnoće, što uzrokuju hormoni.

Što se tiče hrane, trebalo bi konzumirati što više zelenila; brokula, blitva, kelj, cvjetača, kupus. I naravno ribe, pritom prednost ima bijela riba koja je manje masna. Što više voća, bobičastoga najviše, te jabuka koje su izuzetno zdrave i neutraliziraju kiseline.

Za ljubitelje mesa nema baš nekih dobrih vijesti, s obzirom da bi se količina mesa trebala smanjiti, pogotovo crvenog koje je masnije. Ukoliko jedemo meso, najbolji način pripreme je kuhano, a od vrsta najmanje masno bijelo meso piletine i puretine.

Mliječni proizvodi većinom u sebi imaju dosta masnoća, pa bi i njih trebalo minimalizirati, a ako ih jedemo, paziti koji je postotak masnoće u njima. To osobito vrijedi za ljubitelje svježih punomasnih sireva.

Prehrana treba sadržavati što manje zasićenih masnoća i šećera. Slatke delicije strogo ograničiti!

Od čajeva, najbolji za smanjivanje masnoće je zeleni čaj, kojega možemo ubaciti umjesto kave, s obzirom da bi količinu kave također trebalo minimalizirati.

Što se tiče uzimanja kapi na biljnoj bazi, za smanjivanje masnoće se najbolje pokazuju kapi od češnjaka, đumbira i artičoka, njih je potrebno uzimati u skladu s uputama liječnika, nikako po vlastitoj volji.

Osim ovoga, jedna od osnovnih stvari koje trebamo napraviti da bi utjecali na smanjivanje masnoće u krvi jest zamjena ulja zasićenih masnoća s onim polinezasićenim biljnim, kao što je suncokretovo ulje. Polinezasićena ulja smanjuju razinu kolesterola učinkovitije od bilo koje druge mjere u promjeni prehrane.

Osim prehrane, kod suzbijanja masnoće, pomoći ćemo si ako u svoj život uvedemo laganu tjelovježbu. Hoće li to biti večernje šetnje od dvadesetak minuta ili određene vježbe, vožnja biciklom, trčanje ili skroz nešto drugo što podrazumijeva redovito kretanje, nije važno. Bitno je da nam uđe u rutinu i da smo svjesni da na taj način održavamo zdravlje svog tijela.

Foto: Ivonne Wierink/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU