back to top

Kesten – ukusni plod jeseni

Jedan od najpoznatijih jesenskih plodova je sigurno kesten. Vjerojatno se većina nas u kontinentalnom dijelu Hrvatske ni ne obazire previše na stabla kestena i plodove kojih je na svakom koraku po parkovima.

Nekada je kesten slovio kao kruh siromašnih iz razloga što je zamjenjivao skupocjene žitarice koje stanovnici slabijeg imovinskog stanja nisu mogli nabaviti. To se najviše odnosilo na stanovnike brežuljkastih područja srednje Europe, kao što su alpski krajevi, osobito talijanski Apenini ili Korzika.

Zbog različitosti načina na koje se može pripremiti, kesteni su poticali maštu domaćice, koja je birala hoće li ih kuhati, peći, napraviti juhu u kombinaciji s mlijekom ili pak neki od slatkih deserata.

No, danas je situacija s kestenom bitno drukčija. Njihova uloga je znatno promijenjena u gastronomiji pa se danas od njih rade cijenjeni deserti i zimske užine od kojih rastu zazubice.

Osim punog okusa, kesten sadrži i zdrave sastojke jer je pun amida, a sadrži i podosta bjelančevina i masti, vitamina i minerala, osobito B-skupine. Osim toga, kesten je jako dobro probavljiv.

Najveću korist od njega svakako imaju djeca, oni koji se stalno osjećaju umornima i bezvoljnima, oni koji imaju potrebu za kurom remineralizacije, anemični pa čak i oni koji imaju problema sa zatvorom. Dobar je i za sportaše i općenito sve koji žele ojačati muskulaturu. Opreznije bi ga trebali konzumirati dijabetičari, no ako je uklopljen u vješto osmišljenu prehranu i usklađen s drugim namirnicama, onda i oni mogu uživati u njemu bez straha.

Najčešći i najjednostavniji način konzumiranja kestena su pečeni kesteni, koje možemo i kupiti na svakom uglu. Fini miris koji pritom šire je jedan od najljepših jesenskih mirisa.

Potrebno je kesten zarezati preko sredine, te ih staviti na temperaturu od 200 stupnjeva. Kada počnu dobivati žućkastu boju za otprilike dvadesetak minuta, kesteni su gotovi.

Stari tradicionalni način spremanja pečenih kestena savjetuje da ih onda zamotamo u aluminij ili običnu kuhinjsku krpu te lagano prignječimo kako bi se odvojili od ljuske. Očistite ih odmah, ukoliko se ohlade neočišćeni, jako ih je teško oljuštiti.  Kada se čiste vrući, to će biti znatno jednostavnije.

Sezona kestena je u punom jeku, recepta je mnogo, pa nemojte dopustiti da prođe jesen bez da ste uživali u njenom finom plodu kao što je kesten.

Foto: Karl Allgaeuer/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU