back to top

Korištenje i čuvanje sireva

Već su stari Grci još prije 2000 godina proizvodili sir i govorili da je sir dar bogova. I danas je većina ljudi gurmanski nastrojena kad je riječ o sirevima. Nije ni čudo s obzirom na to da postoji toliko vrsta sira da zaista svako nepce može pronaći neki za sebe, počevši od pikantnog parmezana pa preko feta sira i kremaste mozzarelle, svježih kravljih ili kozjih sireva. Osnovna podjela sireva je na one tvrde i meke. Ovisno o toj podjeli, razlikovat će se i čuvanje sireva.

Čuvanje mekih sireva

Mekane sireve možete održati svježima tri do četiri dana ako ih uvijete u listove vinove loze i tako
stavite u hladnjak. Svježi kravlji sir će se dobro držati u hladnjaku dulje od tjedan dana ako ga čvrsto umotate u plastičnu foliju.

Čuvanje tvrdih sireva

Tvrde sireve očuvat ćete od sušenja tako da ih zamotate u platnenu krpu ili ubrus koji ste natopili pivom i stavite
u hladnjak. Tvrde ribane sireve, kao što su paški sir ili parmezan, stavite u posudu sa solju, tako da sa svih strana budu okruženi solju. Takvi sirevi skloni su presušivanju ili plijesni, pa će sol takve procese onemogućiti.

Čuvanje naribanog sira

Ako vam je nakon određenog obroka ostalo naribanog sira koji ste poslužili, i njega možete očuvati i održati svježim
u hladnjaku dulje od dva tjedna. Držite ga u dobro zatvorenoj plastičnoj vrećici ili čvrsto umotanog u kuhinjsku plastičnu foliju.

Posluživanje sira

S obzirom na to da većinu sireva držite u hladnjaku, nakon što ga želite poslužiti, prvo ga izvadite iz hladnjaka i ostavite da malo odstoji kako bi poprimio sobnu temperaturu.

Uz bilo koju vrstu sira možete poslužiti voće, osobito jabuke. Dobar odabir su i krekeri, ali pazite da budu neutralna okusa kako ne bi smetali profinjenoj aromi sireva. Zanimljivo je i da većinu juha možete oplemeniti dodavanjem ribanog parmezana ili paškog sira. Sir je inače neizbježan sastojak slavnih francuskih juha od luka.

Koje piće paše uz sireve

Uz oštre sireve, kao što su romano ilicheddar, najbolje je poslužiti neko od jakih crnih vina, kao što su Dingač, Postup ili Porto. Čak se može ponuditi i neko jako pivo. Uz blage sireve, kao što su gauda, trapist, edamer i slični, najbolje je poslužiti vina delikatna i nježna okusa kao Merlot ili Beaujolais.

Foto: pick/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma