Provjera svježine namirnica

Svježe namirnice su ne samo ukusnije od onih koje leže po spremištima i trgovinama, nego su i bolje, ljepše i lakše ih je prirediti. Lako ih prepoznajemo jer su jedre, čvrste, zdrave i odišu svježinom.

Riba i meso

Svježa riba ima sjajne i skliske ljuske, svijetle izbočene oči i jasno vidljive boje. Školjke moraju imati morski miris i biti čvrste.

Parazol - Protiv parazita

Meso bi trebalo biti crvenkaste boje, meso smeđe boje nije svježe meso.  Meso ne smije mirisati na piljevinu. Noge peradi i divljači moraju biti gipke, prsna kost mekana, a prsa punašna i svježe boje.

Povrće

Salate moraju biti jasne zelene boje, bez smeđih rubova i trulih listova. Rajčice i rotkvice moraju biti crvene boje bez mrlja i nabora. Avokado mora biti čvrst i elastičan na pritisak. Namjeravate li ga odmah pojesti, neće smetati ni ako je malo pocrnio. Korjenasto povrće mora biti čvrsto.

Artičoke moraju imati debeli mašak na lišću. Čim dođete kući, stavite ih peteljkama u vodu i pojedite prije no što se pretvore u sjeme. Zreli patlidžani moraju biti izrazito sjajne i tamne boje te čvrsti na pritisak. Sve vrste gljiva moraju biti čvrste i suhe, kupujte samo one koje dobro poznajete. Nemojte kupovati gljive pakirane u plastičnim vrećicama.

Voće

Ne kupujte voće na koje se uhvati plijesan, ona se brzo širi i zahvaća sve plodove. Izaberite zrele, čvrste grozdove jasnih boja. Koštuničavo voće mora biti čvrsto i jedro, ali mekano na dodir, jasnih boja, neoštećene kore i bez nabora. Jagodičasto voće mora biti izrazitih boja i tvrdo na opip. Ovo je voće jako pokvarljivo i treba ga odmah pojesti.

Smokve uvijek imaju mašak i moraju biti jedre ali mekane. Mango mora imati mašak i fino mirisati. Važna je i boja kore, ako je kora zelena, mango neće sazrijeti. Kiwi mora biti čvrst i jedar, neoštećene kore. Banane su zrele ako je kora svijetložute boje i posuta smeđim točkicama. Nezrele su banane zelene, a prezrele smeđe i mekane.

Foto: Stokkete/Shutterstock

 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU