Bulgur – ljekovitost i priprema

Kada je riječ o žitaricama, većina ljudi ograničava se na njih nekoliko poznatih – riža, zob (i to samo kao pahuljica), eventualno proso ili heljda. U zdanje vrijeme sve su popularnije kvinoja, kus-kus i slične žitarice, ali neke naše stare žitarice, poput ječma ili amaranta, gotovo su zaboravljene. Takav je i bulgur, stara žitarica koja se najviše koristi u istočnjačkoj kuhinji, poput turske ili Indije.

Bulgur je vrlo zdrava žitarica i u gotovo svim jelima može biti zamjena, primjerice, integralnoj riži. Dobiva se iz durum pšenice i njena je jako zdrava varijanta. Uz to, za pripremu joj treba jako malo vremena, oko deset minuta.

Ljekovitost bulgura

Bulgur je jako zdrava žitarica koja se preporučuje čak i onima koji strogo paze što jedu. Sadrži jako malo masti, pa je i niskokalorična. Zbog toga se često stavlja u jela kao zamjena riži. Njegova ljekovita svojstva su ta što potiče probavu, povoljno djeluje na cirkulaciju i jača imunitet. Zbog toga je odlična u sprječavanju bolesti, pogotovo kroničnih. Preporučuje se redovita konzumacija i djeci jer ubrzava razvoj.

Budući da ima puno vlakana, povoljno djeluje na kronični zatvor, nadutost i grčeve u trbuhu, a na kraju i na općenito poboljšanje probave. Njeni složeni ugljikohidrati reguliraju razinu šećera u tijelu, sprječava nagli porast i pad inzulina u krvi, pa bulgur pomaže i dijabetičarima kod njihovih tegoba.

Minerali u bulguru jačaju kosti. Ova žitarica sadrži velike količine željeza, fosfora i mangana. Zato se preporučuje i anemičarima, ali i ljudima s osteoporozom, jer minerali jačaju i strukturu kostiju.Vitamini u bulguru jačaju imunitet, baš kao i cink. Zbog toga što poboljšava cirkulaciju i krvotok, ujedno smanjuje i krvni tlak, te utječe na opće kardiovaskularno zdravlje.

Priprema bulgura

Ova žitarica može se jednako pripremati u slanim jelima, ali i u slatkim. U jelima može mijenjati gotovo sve žitarice. Ide jednako kao prilog mesnim jelima, kao i povrću. Od njega se mogu raditi popečci, variva i salate. Ako kuhate sam bulgur, stavite dvije mjerice vode na jednu mjericu bulgura i kuhajte na laganoj vatri od 7 do 10 minuta.

Posebno poznato jelo od bulgura je Tabbouleh salata, tradicionalno libanonsko jelo. Sprema se tako da u skuhani bulgur dodate peršin, mentu, limun, mladi luk svježi krastavac i rajčicu. Sve začinite po volji maslinovim uljem i solju, možete dodati i tradicionalne istočnjačke začine, poput curryja, ali nemojte pretjerati da posve ne prekrijete okus bulgura.

Foto: Joyous!/Wikimedia

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma