back to top

Kuhanje tjestenine i riže

Tjestenina i riža su osnovne namirnice koje se sigurno često nađu na vašem stolu u raznim kombinacijama. Kao dio variva, raznih rižota, bilo mesnih ili ribljih, u zapečenom ili kuhanom obliku. Kuhanje tjestenine ili riže je jednostavno toliko da i malo dijete vjerojatno ne bi imalo problema s kuhanjem istih. No, ponekad se ipak dogodi da se tjestenina zalijepi za lonac, da se raspadne, da riža ostane raskuhana, pa samim time ne i ukusna kako bi trebala biti. Kako biste bili sigurni da ste apsolutno sve u kuhanju riže i tjestenine napravili baš kako treba, dat ćemo vam par jednostavnih savjeta.

Savjeti za kuhanje tjestenine

Tjesteninu uvijek treba kuhati u mnogo vode. Ona kuhana u premalo vode bit će ljepljiva i mirisat će na brašno. Treba paziti i na posudu u kojoj kuhate tjesteninu, jer ako kuhate u premaloj, ona će se također početi lijepiti. Da biste to spriječili, dodajte u posudu žlicu ulja.Tjesteninu stavite u vruću vodu koja je posoljena i odmah promiješajte. Miješajte drvenom kuhačom! Tjesteninu treba ocijediti čim se skuha. Nakon toga je stavite u toplu posudu te dodajte malo maslaca ili umaka.

Vrlo tanke špagete nikad ne lomite. Stavite ih u kipuću vodu i postupno gurajte kuhačom, dok ih vrela voda potpuno ne prekrije. Raviole i druge vrste punjene tjestenine vadite iz vode rupičastom žlicom. Ne cijedite kroz cjediljku, jer se punjena tjestenina
lako može početi raspadati. Kada poslužujete tjesteninu, nastojte uvijek uz nju staviti ribani parmezan ili koju drugu vrstu tvrdog naribanog sira.

Savjeti za kuhanje riže

Ono što vas sigurno često zavara je količina riže koju ćete staviti kuhati. Računajte s tim da tijekom kuhanja riža trostruko poveća
volumen. Kuhanje riže ovisi i o vrsti riže koju kuhate, pa će se tako bijela riža skuhati brže od neoljuštene riže. Većina riže će
biti gotova za otprilike 15-ak minuta.

Rižoto će dobiti vrlo lijepu žutu boju ako u njega tijekom kuhanja umiješate malo šafrana. Već kuhanu i ocijeđenu bijelu rižu ostavite na sasvim laganoj vatri petnaestak minuta da postane laka i rahla. Kao što možda već znate, riža je dobra za probleme sa želucem. No, ono što sigurno niste znali je to da u slučaju želučanih tegoba možete upotrijebiti tekućinu u kojoj se kuhala bijela riža. Ohladite je i popijte. Ako kuhate rezance od riže, njih prije kuhanja namočite u toploj vodi petnaestak minuta.

Nadamo se da su vas ovi savjeti naučili nešto novo, a ako ne, onda barem podsjetili na neke stvari na koje biste trebali obratiti pozornost pri kuhanju tjestenine i riže.

Foto: Branislav Senic/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma