back to top

Ljekovita svojstva riže

Riža je odlična namirnica koju nalazimo u raznim svjetskim kuhinjama: indijskoj (curry), kineskoj, talijanskoj (rižoto/risotto), japanskoj (glavni sastojak sushija),… Razne kulture ju jedu na razne načine; u Španjolskoj recimo preferiraju mekšu rižu.

Glavna je namirnica u 17 azijskih i tihooceanskih država, 9 sjeverno i južnoameričkih te 8 afričkih država. Nutricione vrijednosti ovise o tipu riže (bijela, smeđa, crvena ili crna) i njenom uzgoju te mjestu uzgoja; smeđa i bijela riža se uvelike razlikuju po količini vlakana (smeđa ima više). 100 grama riže sadrži 365 kalorija te mnogo proteina, kalija, fosfora, mangana, kalcija i magnezija.

Osim što je odlična i svestrana namirnica, može se koristiti na razne druge načine u kućanstvu. Riža privlači vlagu tako da vam može spasiti manje elektronske naprave koje ste polili tekućinom, poput mobitela. Samo ga stavite u zdjelicu i prekrijte sirovom rižom te ostavite preko noći. Ne, riža neće privući male Kineze koji će vam popraviti mobitel, ali će izvući vlagu iz telefona.

Stavite malo riže u čistu čarapu i zagrijete u mikrovalnoj pećnici kojih 30 sekundi do jedne minute. Tako zagrijanu možete ju koristiti za bolne i napete mišiće u, recimo, vratu nakon dana provedenog ispred ekrana. Ili za istegnute mišiće ramena. Ako ste spretni s iglom, možete si napraviti vlastiti unikatni “grijač” od raznih šarenih tkanina.

Budući da skuplja vlagu, možete ju staviti u staru očišćenu konzervu ili višu plastičnu posudu koja vam nije potrebna; u najgorem slučaju, odrežite veliku plastičnu bocu od dvije litre na pola i stavite rižu u donju polovicu, i u njoj držati manje alate (metalnim dijelom prema dolje) kako biste ih sačuvali od hrđanja.

Ako ste jedna od onih osoba koja voli svježe mljevenu kavu i imate mlinac za kavu u domu, ali ne možete ga očistiti, stavite malo riže (ili kruha!) i bit će čist u trenu.

  Listanje noktiju na rukama

Foto: marco mayer/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU