back to top

Lijek protiv bolova u zglobovima

Kako bi vaši zglobovi bili zaštićeni od ozljeda te vas što dulje efikasno služili, potrebno ih je tretirati na određen način. Zapravo je najbolje naći sredinu između vježbanja i rehabilitacije kako bi zglobovi mogli obavljati svoj posao. Postoje neke konkretne stvari koje morate napraviti da biste zaštitili svoje zglobove od ozljeda i ubrzali oporavak kad prirodno trošenje organizma uzme svoj danak.

Jedan od najvećih uzroka propadanja zglobova i pucanja ligamenata jest iskrivljenost koja se najčešće događa kod žena koje imaju šire bokove. Ako su vam kosti i zglobovi malo iskrivljeni, što je uobičajeno kod ljudi koji hodaju savijenih nogu ili izbočenih koljena, ili ako vam je pogrešno namještena slomljena kost noge, otiđite specijaliziranom fizioterapeutu.

Jako je bitno za zglobove nositi kvalitetne cipele. Vaše noge nemaju prirodne amortizere pa se dio dodira s tlom, dok hodate, prenosi s nogu do koljena. Zbog toga je presudno imati dobre cipele za hodanje ili tenisice ako ste dulje na nogama. Pri kupnji cipela isprobajte barem pet pari cipela i malo hodajte u njima prije nego se odlučite za kupnju. One najudobnije će imati i dobro podstavljene potplate.

Što se tiče rekreacije, postoje i vježbe koje su korisne za vaše zglobove. To su vježbe otpora, koje jačaju i mišiće i kosti. Za zglobove su posebno korisne jer povećavaju zaštitu i amortizaciju koju vam pružaju jaki mišići oko zglobova.

Također morate poboljšati savitljivost zglobova i mišića, kako biste se lakše mogli prilagoditi neugodnim položajima u kojima se možete naći. Vježbe snage same po sebi ne povećavaju savitljivost, ali u tome vam najbolje pomaže joga. Ona povećava snagu, ravnotežu i elastičnost, tako da mišići mogu biti bolji amortizeri u kraćem opsegu pokreta.

I brzi okreti pri vožnji biciklom jačaju hrskavicu, a ne izlažu vas riziku kao primjerice dizanje utega i trčanje. Biciklisti imaju zavidne kvadricepse, a mišići koji okružuju vaše koljeno su zapravo razlika između zdravog i smrskanog koljena.

Foto: Robert Kneschke/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU