Opadanje kose

Ako vam dnevno ne opada više od 15 vlasi, smatrajte da vam je kosa zdrava i da normalno raste. Opale vlasi su zapravo mrtve već proteklih dva mjeseca. One su odživjele svoj vijek koji traje pet godina, i prije nego što su opale, na njihovom mjestu počele su rasti nove.

Razlozi opadanja

Ljeti kosa više opada, a zimi manje, ali ljeti brže raste nego zimi. Do opadanja kose može doći iz različitih razloga. Obično se misli da do pojačanog opadanja kose dolazi zbog neke organske bolesti ili uslijed pretjeranog živčanog napora, no to nije uvijek slučaj. Svega jedan na deset slučajeva opadanje kose objašnjava se premorenošću, posljedicom zarazne bolesti ili teže operacije.

Do opadanja kose najčešće dolazi uslijed pojačanog lučenja lojnih žlijezda, dakle trebalo bi liječiti lojne žlijezde, odnosno regulirati njihovo lučenje, i samo ako kosa i poslije njegovanja opada, treba uzrok potražiti u zdravstvenom poremećaju.

Frizure koje suviše zatežu dlake, kao što su punđe i konjski rep, mogu također izazvati opadanje kose. Potrudite se da sami prepoznate uzrok opadanja kose, možda ju perete prečesto ili prerijetko, možda je previše ili premalo četkate. Možda postupate sa svojom kosom kao da je normalna, a zapravo je masna ili suha.

Kako protiv opadanja

U vrijeme opadanja kose, nemojte prati kosu često, jer će još više opadati. Da bi potakli rast kose, upotrebljavajte regeneratore koji sadrže kininske soli ili pilokrapina. Mogu se uzimati  i lijekovi kojima je cilj da hrane kosu. Masaže vlasišta pojačavaju krvotok i stoga su preporučljive protiv opadanja kose. Masirajte se oprezno, jer masiranje može biti štetno. Ako kosa opada masiranjem se čupaju ostale dlake jer je korijen uslijed opadanja postao nedovoljno čvrst.

Pretjerana uporaba preparata koji sadrže hidrogen i amonijak i pretjerano četkanje mogu izazvati lomljenje i cvjetanje kose. Kad ustanovite da ništa ne možete učiniti sami, potražite unutrašnje uzroke ove pojave i obratite se liječniku. Medicinski je dokazano da su sve žene sve više sklone opadanju kose, dok je prije to bilo češće kod muškaraca.

Postoje i prirodna rješenja kako se možete riješiti ispadanja kose stoga pogledajte video u nastavku:

[fvplayer src=’http://vimeo.com/93384652′ splash=’http://www.savrsena.hr/wp-content/uploads/2014/03/ispadanje-kose-savjeti.jpg’]

Foto: MAGDALENA SZACHOWSKA/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU