back to top

Zaštita kose od sunca

Sunčevo zračenje, tj. UVA i UVB zrake mogu oštetiti vašu kosu ako je ne zaštitite i ne njegujete pravilno. Ljetni mjeseci osobito su kritični, ne samo zbog utjecaja sunca, već i morske vode koja također isušuje kosu.

Kada je sunce u pitanju, UVA zrake, zbog toga što imaju najduže valove, prodiru u samu jezgru vlasi i oštećuju vlaknaste stanice kore koje su zadužene za elasticitet i jačinu vlasi. Također, mogu oštetiti pigmente boje koji čine jedan od sastojaka prirodne boje kose, kao i kutikulu kose tj. njezin vanjski sloj.

UVA zrake uzrokuju i oštećenja kože, pa pripazite da vam je vlasište zaštićeno jer suncem izazvane opekline na vlasištu mogu uzrokovati pojačano ispadanje kose i time i njeno prorjeđivanje.

Da biste umanjili oštećenja kose i vlasišta, izbjegavajte izlaganje suncu kada je najjače. Korisno je zaštititi glavu šeširom kako biste umanjili djelovanje štetnih sunčevih zraka.

Da obnovite kosu od postojećih oštećenja i da vratite izgubljenu vlagu, nekoliko puta tjedno nahranite kosu regenerativnim maskama za kosu ili nanesite ulja poput bademovog, maslinovog, suncokretovog ili kokosovog za obnovu isušenih vlasi i ispucanih vrhova.

Ulje nanesite u manjoj količini i ostavite da se posuši na kosi. Ukoliko se bojite da bi vam ulje moglo pretjerano zamastiti kosu i time skratiti broj dana između pranja, tada ga nanesite obilnije prije šamponiranja, ostavite da djeluje dvadesetak minuta i isperite šamponom.

Iznimno je bitno da nakon kupanja u moru isperete sol s kose kako biste spriječili isušivanje i pucanje vlasi. Nakon dulje izloženosti suncu korisno je kosu njegovati proizvodima namijenjenim obnovi kose nakon sunčanja. Takvi proizvodi vratit će kosi izgubljenu vlagu i obnovit će vlasi.

Također, pripazite kakve ukrase za kosu koristite. Uzmite u obzir da se metal na suncu poprilično zagrije i može izazvati oštećenja kose, stoga izbjegavajte metalne ukosnice, kopče ili ukrase.

Ljeti je poželjno odmoriti kosu od fena i pegle da je dodatno ne oštećujete toplinskim djelovanjem. Odmorite kosu sušenjem na zraku što, s obzirom na često visoke ljetne temperature, ne bi trebalo dugo trajati.

Pripazite da proizvodi, koje koristite za njegu kose, djeluju dubinski kako bi zaštitili kosu od djelovanja sunčevih zraka. Za to su najbolji regeneratori ili maske s dubinskim djelovanjem. Izbjegavajte proizvode koji samo površinski obavijaju vlasi jer neće pružiti dostatnu njegu i zaštitu.

Pripazite da je na popisu sastojaka proizvoda za zaštitu kose od sunca naveden octyl methoxycinnamat jer upravo on štiti od štetnog zračenja. Također odaberite proizvode koji sadrže vitamine A, E i C, a izbjegavajte one koji sadrže silikone ili alkohol koji kosu isušuju.

Foto: Leonid and Anna Dedukh/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU