Opasnosti za djecu

Vaš predškolac se polako, ali sigurno pretvara u maloga čovjeka kojega i ne možete više nadgledati kao što ste to radili koju godinu prije. Naviknite se na to da on postaje sve samostalniji i da ga morate malo pomalo pustiti da sam istražuje svijet oko sebe.

U dobi predškolskog djeteta njegova je znatiželja neizmjerna pa osobitu opasnost predstavljaju mehaničke ozljede, padovi, opekline i prometne nesreće. Prozore, balkone i vrata osigurajte i držite zaključanima. Oštre predmete i alat držite izvan djetetova dohvata i ne pouzdajte se puno u obećanja da neće otvarati upravo tu zanimljivu kutiju.

Osigurajte i električne utičnice, a uređaje i instalacije održavajte u ispravnom stanju. Prilikom kuhanja ne dajte mu da bude blizu štednjaka da se ne ozlijedi na grijaćoj ploči.

Uporno ga podučavajte i upozoravajte na prometne opasnosti, vježbajte jednostavna pravila kretanja u poznatoj okolini. Pri vožnji automobilom i sami se redovito vežite sigurnosnim pojasom jer će se ono uvijek ugledati na vas pa će tako i samo steći naviku vezivanja. Nemojte mu dati da se vozi na prednjem sjedalu pa iako idete i na najmanju relaciju.

Lijekove držite izvan pogleda i dosega djece, a kućanske i tehničke kemikalije spremite na sigurnom. Dijete je u ovoj dobi toliko znatiželjno pa budite sigurni da će pokazati izrazito zanimanje za baš ono što ne smije, stoga se bolje zaštititi i maknuti to od njegova pogleda!

Vatrena oružja također predstavljaju opasnost pa ako je ono na nesreću dostupno, može biti predmet izazova i želje za dokazivanjem i to s tragičnim završetkom. Zato ako ga slučajno imate negdje, nikad i nigdje ga ne pokazujte i ne vadite pred svojim djetetom. Budite sigurni, ako ga vidi, ono će biti toliko fascinirano da će ga dugo pamtiti.

  Putovanje s bebom

U dobi školskog djeteta i adolescenciji neupitno visoko prvo mjesto zauzimaju prometne ozljede – od onih vezanih za vožnju motorom, preko neoprezne i prebrze vožnje pa sve do stradavanja kao biciklist ili pješak.

Zato od samih početaka uključivanja u promet vašeg djeteta, budite čvrsti u stavovima koji osiguravaju visoku dozu opreza u prometu. Naučite ga i da se vožnja u alkoholiziranom stanju pa iako bila riječ o najmanjoj količini alkohola, nikako ne smije tolerirati.

Vaše dijete dok je malo upija svaku vašu riječ, iako vam se nekad čini da govorite uzalud. Neka vam nikad ne dosadi ponavljati mu stvari koje ga uče oprezu i koje mu jamče sigurnost. Kasnije će znati toliko toga i biti svjesno svih opasnosti koje okolina nosi, a vi ćete moći mirno spavati.

Foto: vita khorzhevska/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU