back to top

Pravilno pranje ruku

Čistoća je pola zdravlja, i tu poslovicu već svi odavno znaju. No, žive li svi u skladu s njome? Vrlo je važno da svakodnevno redovito perete svoje ruke, posebice u nekim situacijama kao što su dolazak kući izvana, nakon korištenja wc-a ili nakon pospremanja. Kako bi bili sigurni da ste ruke dobro oprali i time se zaštitili od razno raznih bolesti, u nastavku vam donosimo na koji način treba pravilno prati ruke.

Pravilno pranje ruke zahtijeva pranje ruku toplom vodom i sapunom, a prije svakog pranja ruku treba s ruku skinuti sav nakit, kako bi se ruke u potpunosti dobro oprale. Sapun koji možete kupiti za pranje ruku je tvrdi i tekući, a tekući se savjetuje za bolje pranje ruku. Prilikom pranja ruku, pazite da ruke perete minimalno 2 minute kako bi bile čiste.

Znači, prilikom pranja ruku s ruku poskidajte sav nakit koji imate. Nakon toga ruke navlažite ih u toploj vodi pa na njih nanesite određenu količinu tekućeg sapuna za pranje, koji će biti dovoljan da bi vaše ruke bile čiste.

Tekućim sapunom trebate prekriti cijelu površinu ruku i prstiju, a nakon što ste prekrili cijele dlanove tekućim sapunom, posebno izribajte prvo jedan dlan ruke pa dlan druge ruke.

Nakon trljanja dlanova, isprepletite prste tako da trljate prvo dlan jedne šake, pa dlan druge šake. Nakon čega isprepletite prste pa istovremeno trljajte oba dlana.

Nakon trljanja šaka, trljajte prste jedne i druge ruke, tako da ih isprepletete pa ih isprepletene trljate. Nakon trljanja prstiju kreće temeljno trljanje palčeva obje ruke, tako da šakom jedne ruke obuhvatite palac druge ruke i trljate ga kružnim pokretima.

Nakon pranja palčeva obje ruke, skupite ponovo prste pa ih još jednom detaljno istrljajte. Nakon ovakvog detaljnog pranja ruku, ruke možete slobodno temeljito isprati, ali obvezno s toplom vodom.

  Kako liječiti žgaravicu

Bilo bi poželjno da ruke ispirete tekućom vodom, nikako stojećom vodom, jer se u njoj zadržavaju bakterije. Tako dobro oprane ruke, na kraju obrišite papirnatim ručnikom, koji je najviše higijenski.

Ruke brišite lagano ih tapkajući u papirnati ručnik, nakon čega papirnatim ručnikom zatvorite slavinu, te nemojte dodirivati pipu golim prstima. Nakon korištenja papirnati ručnik bacite u smeće, a drugi put koristite novi papirnati ručnik.

Foto: Piotr Marcinski/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU