back to top

Kako pravilno jesti

Sigurno ste se već mnogo puta dosad upitali zašto ste nakon jela umorni? To je povezano s vašim imunološkim sustavom; vaše tijelo na pogrešnu hranu reagira kao na ozljedu.

Jelo je tijelu strano, kao takvo se u crijevima prepoznaje i napada. To se naziva probavnom leukocitozom. Bijela krvna zrnca dolaze u stijenke crijeva i bore se s imunološki stranim molekulama hrane. Pritom se oslobađa interleukin, a to izaziva umor.

No, ne može se stalno napadati jelo kao strano tijelo. Naš se imunološki sustav na to navikava, uči kako da prihvati nove molekule iz hrane.

Što više voća i povrća

Kada bismo jeli kao u pradavna vremena, bili bismo svježi i čili. Od čega se tada sastojala prehrana to nam otkriva svaki čimpanza. Imunološki se možemo u potpunosti usporediti s njim. Čimpanza jede oko 80 posto voća i povrća, oko 20 posto ličinki, pa čak i pripadnike svoje vrste. Imunološki se navikao na to jelo, poletno skače s grane na granu odmah nakon što pojede jer nije umoran nakon svakog jela kao što se čovjeku redovito zna događati.

Jednostavno pokušajte pojesti ogromnu zdjelu voćne salate. Više nego što možete. Želudac će vam možda biti težak poput olova, no neće vam se spavati.  Nakon sat vremena želudac će vam biti prazan, zato što voće ne sadrži ni grama masti, a vi ćete i dalje biti puni snage i potpuno budni.

Prirodni stimulansi

Nisu nam potrebni umjetni stimulansi da bismo odgovorili na zahtjeve svoga tijela, a da u međuvremenu ne upadamo u depresije zbog kojih posustajemo. Tijelo je u stanju da ih samo proizvede.

Tirozin je aminokiselina koja nas održava budnima. Dobra je vijest da ga tijelo samo može proizvesti ako mu malo pripomognemo prehranom; jedenjem bjelančevina bez masti. Svaka 4 sata bi trebalo podizati ukupnu razinu bjelančevina.

  Najbolji izbor za doručak

Testosteron je onaj hormon koji se brine za dinamiku. Za to je potrebno unositi određenu razinu cinka. Cink ćete prvenstveno pronaći u kamenicama, pšeničnim klicama, sezamu, bučinim sjemenkama, planinskom siru, leći, soji, rakovima i kozicama. Ove živežne namirnice istovremeno Vas opskrbljuju bjelančevinama nužnim za proizvodnju testosterona.  Iako testosteron možda asocira na muški spol, jednako je tako potreban i ženama.

Foto: Mark Herreid/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma