back to top

Prirodno uklanjanje akni

Koliko god se akne javljaju najčešće u fazi puberteta, mnogi odrasli imaju problema s njima. Ako ste i vi jedni od onih koji muku muče s aknama, u nastavku vam donosimo nekoliko prirodnih proizvoda, koji će vam pomoći pobijedite te dosadne stanare lica.

Sok od limuna je pun antioksidansa i zdravih kiselina, koji su odlični za uklanjanje akni. U limunov sok umočite malo vatice, pa njome natapkajte nepoželjne akne prije nego odete na spavanje.

Osim za kućnu primjenu, soda bikarbona vam može pomoći i za njegu akni na licu. Od sode bikarbone možete napraviti prirodnu pastu, tako da pomiješate malo vode s malo sode bikarbone, a omjer treba biti 1:3. Gotovu pastu nanesite na akne i ostavite da odstoji 10 minuta, nakon čega lice isperite mlakom vodom.

Izvrstan izvor vitamina C su krastavci, koji će sigurno osvježiti vašu kožu, a preporučuje se da na problematične dijelove kože nanesete svježe krastavce, kako bi vaša koža bila hidratizirana u svakom trenutku.

Domaći i prirodan tonik koji je izvrstan za njegu lica je tonik od jabučnog octa i vode. Pomiješajte malo jabučnog octa i vode pa u dobivenu mješavinu umočite malo vatice, nakon čega vaticom uklonite neželjene bakterije s lica.

Problematičnu kožu može liječiti i kora od banane. Jednostavno samo unutarnju stranu kore od banane stavite direktno na akne, nakon čega akne isperite mlakom vodom.

Kako bi smanjili upalu aknu, možete se poslužiti ledom. Malo leda nanesite na aknu, pa ga ostavite da odstoji na akni oko jednu minutu. Hladnoća koju donosi led će sigurno smanjiti protok krvi, zbog čega će se smanjiti crvenilo i oteklina nastala od akni.

Povrće koje sadrži antiseptička svojstva je krumpir, kojeg treba na lice staviti u obliku maske, te ga ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga lice isperite mlakom vodom.

Bjelanjak je pun vitamina i proteina, koji će vam biti od velike pomoći u tretiranju akni. Bjelanjak se savjetuje nanijeti na problematična mjesta, pa ga ostaviti da djeluje nekih 10-ak minuta, nakon čega se treba isprati toplom vodom.

Foto: cameilia/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU