back to top

Prva pomoć kod ugriza zmije

Visoke ljetne temperature izvuku iz skrovišta opasne stanovnike kamenjara, zmije otrovnice! Pojavljuju se blizu naseljenih mjesta i za neoprezno stanovništvo mogu predstavljati veliku opasnost.

Na europskom kontinentu zmije otrovnice su najrasprostranjenije upravo kod nas, ali ih nema na otocima kao što su Cres, Vis, Lastovo, Dugi otok.

Izgled poskoka

U nas su najznačajnije otrovnice poskok i riđovka. Poskok živi u svim planinskim krajevima, a osobito u toplim krševitim predjelima. Može postići dužinu od jednog metra, glava mu je srcolika, na nosu mu se nalazi roščić, rep ima zdepast oblik, a boja mu varira od sivkastozelene do smeđe i crvene. Duž čitavog tijela mu se proteže cik-cak šara.

Djelovanje zmijskog otrova

Otrovni aparat u zmije čine otrovne žlijezde, izvodni kanali i šuplji zubi. Djelovanje zmijskog otrova razlikuje se za pojedine vrste otrovnica. Neki djeluju slično kurareu (poremećaj prijenosa živčanih impulsa sve do centralne paralize), drugi razaraju eritrocite, te uzrokuju stanje kao što je anafilaktički šok, te lokalno jaka krvarenja i nekrozu tkiva.

Sam ugriz zmije izaziva intenzivnu bol, a lokalno se vide tragovi zuba, dvije točkaste krvareće ranice. Vrlo brzo se oko rane pojavljuje utrnulost i crvenilo koje prelazi u ljubičastu boju, a ugrizeni dio tijela naglo i jako otekne. Zbog djelovanja toksina na krvne žile nastaju opsežni podljevi i nekroze. Od općih simptoma pojavljuju se svi znakovi šoka s padom krvnog tlaka, hladnim znojem, ubrzanim pulsom, glavoboljom, povraćanjem, te krvarenjem u koži i sluznicama.

U težim slučajevima pojavljuju se grčevi u mišićima za disanje i gutanje, a bolesnik može umrijeti uslijed paralize centra za disanje.
Težina otrovanja ovisi o nizu čimbenika, a to su starost zmije (starije zmije imaju više otrova), količini otrova, mjestu ugriza (najopasniji su ugrizi po glavi i na vratu), dobi bolesnika te dodatnom zagađenju rane.

Što napraviti

U slučaju ugriza prvo treba utvrditi je li vas ugrizla otrovnica, a nakon toga imobilizirati mjesto ugriza, jer kretanje može pospješiti propagaciju otrova u tkivu. Ako je to moguće s obzirom na mjesto ugriza, treba staviti podvez nekoliko centimetara iznad rane, tako da se lokalizira djelovanje otrova. Podvez treba popuštati svakih 15 minuta zbog cirkulacije. Ne preporučuje se bilo kakvo rashlađivanje rane i otekline jer nije dokazano da to ikako pomaže.

Jedini djelotvoran lijek protiv zmijskog ujeda je specifični protuzmijski serum i njegova je primjena u teškim slučajevima od vitalnog značenja.

Foto: jadimages/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU