Savjeti za rješavanje stresa

Za jasnije i pozitivnije razmišljanje pomoći će vam usvajanje jednostavnih svakodnevnih taktika borbe sa apsolutno svima izvorima stresa, pa čak i onima sitnicama koje su toliko uobičajene da ih više i ne doživljavate kao izvor stresa.

Ne robujte telefonu!

Ne morate se javiti na telefon svkai put kad vam zazvoni. Imate pravo i isključiti ton kad se želite odmoriti ili opustiti.

Naučite reći “ne”

Kada to mislite, recite ne! Važno je shvatiti kako reći “ne” nije uvijek negativno. To može biti i pozitivan korak ako vas oslobađa situacija s kojima se ne možete odgovorno nositi ili kada vam daje priliku za potreban odmor i oporavak.

Vježbajte reći “ne” na pozitivni način, sa uzlaznim naglaskom na kraju riječi, a ne silaznim jer to zvuči agresivnije. Zazvuči li vaš “ne” pozitivno osjećat ćete se manje krivima, a drugi se neće uvrijediti ili uznemiriti zbog odbijanja.

Postavite svoje granice!

Niste robot koji mora slušati tuđe naredbe! Postavljanje jasnih granica prema drugim ljudima donijet će vam više kontrole nad svojim životom, a sačuvat će vas i od nepotrebnog stresa. Nejasne su granice jedan od najvećih izvora nelagode i nezdrava stresa.

Organizirajte svoje vrijeme

Pokušajte biti jasni vezano uz to koliko vremena realno možete posvetiti drugim ljudima, kućanskim poslovima ili bilo kojem događaju koji zahtijeva vašu energiju. Planiranje vremena jako je važan dio odgovornog suočavanja sa stresom. Uspješne osobe pažljivo planiraju kako će iskoristiti svoje vrijeme i energiju.

Štitite svoj osobni prostor!

To je još jedna granica čiji prelazak može donijeti mnogo stresa, pa i onog nezdravog. Osjetite li kako je netko ugrozio vaš osobni prostor, zaštitite se bez obzira na to je li riječ o vašem partneru, djeci, suradnicima s posla, cimerima.

Nemojte previše vremena posvećivati samo jednoj vrsti aktivnosti

Zaokupite se tijekom dana raznim stvarima. Ako ste radili nekoliko sati za računalom, nakon toga se bavite nekom tjelesnom aktivnošću kao što je šetnja, usisavanje ili barem trčanje na mjestu kako bi vam se produbilo disanje i poboljšao optok krvi.

Redovite nam stanke omogućuju kreativnost i produktivnost na duže staze. Možda vam treba samo 10 minuta uz kavu ili razgovor s bliskom osobom kako biste si napunili baterije i nastavili s ispunjenjem svojih obveza.

Foto: Diego Cervo/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU