back to top

Rane od ležanja (dekubitus)

U većini bolnica i umirovljeničkih domova standardno liječenje rana od ležanja sastoji se u čišćenju rare solnom otopinom ili vodikovim peroksidom, uklanjanju mrtve kože i prekrivanju tog predjela gazovi koja se ne lijepi za oštećenu kožu.

Čak i osoblje bolnica i domova za umirovljenike možda neće moći spriječiti da se kod njihovih pacijenata razviju rane od ležanja razdražujuća oštećenja kože, koja kadšto mogu i ozbiljno onesposobiti bolesnika.

Simptomi

  • upaljen, katkad bolan crvenkast predio kože, osobito na lopaticama, kralježnici, križima, kukovima, koljenima, gležnjevima ili petama osobe prikovane za krevet ili invalidska kolica
  • otvorena, živa rana na bilo kojem od gore navedenih područja, izazvana time što je gornji sloj kože ispucao i ogulio se; otvorene rane od ležanja mogu se brzo zagnojiti
rane od ležanja
Kako spriječiti rane od ležanja?

Obratite se liječniku

  • ako će osoba ostati prikovana za krevet ili nepomična duže vremensko razdoblje, ne može se micati ili je vrlo slaba, a počinju joj se javljati rane od ležanja. Možda joj treba redovita pomoć medicinske sestre ili druge osobe osposobljene za pružanje zdravstvene skrbi.
  • ako se na ranama javi iscjedak, koji možda sadrži gnoj ili počne zaudarati; ili ako rana pocrni. To upućuje na infekciju ili odumiranje tkiva; zatražite trenutnu medicinsku pomoć.

Uzroci

Rane od ležanja ili dekubitus, počinju kao osjetljivo, upaljeno područje uzrokovano pritiskom koji ne popušta na koštani predio tijela koji nosi težinu; one se mogu brzo pretvoriti u bolni kožni čir koji obično sporo zacjeljuje.

Vjerojatne točke pritiska su gležnjevi, koljena, pete, lopatice i – osobito kod pacijenata u invalidskim kolicima – kralježnica, kukovi križa. Pritisak ne mora biti prisutan tijekom dugog razdoblja da bi izazvao upalu; u nekim slučajevima, rane od ležanja stvaraju se u roku nekoliko sati.

Ugroženi su pacijenti s dijabetesom ili nekim drugim oboljenjima koja potiču rastvaranje kože i infekciju, kao i oni koji su premršavi, oduzeti ili pate od slabog krvotoka, srčanih problema, ozljede leđne moždine ili ateroskleroze.

rane od ležanja
Rane od ležanja uzroci

Prevencija rana od ležanja

Kad se radi o dekubitusu, prevencija vrijedi više od bilo kakva lijeka. Osobe vezane za invalidska kolica ili prikovane za postelju morale bi redovito mijenjati položaj. Trebalo bi ih često kupati i temeljito brisati, a kožu bi im trebalo mazati blagim, nenadražujućim losionom.

Morale bi imati čiste, suhe, po mjeri napravljene, neškrobljene pamučne plahte; nepripijenu odjeću; obilno kruženje zraka; zdravu prehranu; i neku vrstu redovitog vježbanja – pa makar im njegovatelj morao pomicati udove.

Za podupiranje osjetljivih područja, iskušajte spužvasti madrac s površinom poput kartona za jaja, vodom ispunjeni madrac ili podložak od janjeće kože preko plahte. Razmislite i o madracu s promjenjivim pritiskom koji ima odvojene dijelove koji se mogu neovisno napuhati ili ispuhati kako bi se prilagodio pritisak na pacijentovo tijelo.

Liječenje ljekovitim biljem

Pomoću tretmana ljekovitim biljem može se ublažiti nelagoda dekubitusa i suzbiti infekcija.

Za ublažavanje manje upale, nanesite mast od korijena bijelog sljeza (Althaea officinalis); ili iskušajte biljni oblog napravljen od jednakih dijelova kore brijesta (Ulmus fulva) u prahu, korijena bijelog sljeza i rudbekije (Echinacea spp.) pomiješanih s malo vruće vode.

Dvije kapi eteričnog ulja kajeputovca (Melaleuca spp.) u šalici vode čini djelotvornu tekućinu za ispiranje i suzbijanje infekcije.

rane od lezanja
Rane od ležanja (dekubitus)

Prehrana

Pacijenti s ranama od ležanja moraju piti puno vode da im koža ne bi postala suha i osjetljiva na pritisak. Određeni vitamini i minerali, osobito vitamini A, C, E i skupine B te cink, potiču rast i obnavljanje kože.

Pokazalo se da je vitamin C osobito učinkovit u zacjeljivanju rana od ležanja. No budući da neki vitamini mogu biti otrovni u velikim količinama – osobito za osobe čiji je organizam oslabljen bolešću ili ozljedom – uzimanje bilo kakvih dodatnih količina vitamina ili minerala mora nadgledati liječnik koji prati bolesnika.

Konvencionalna medicina

U većini bolnica i umirovljeničkih domova standardno liječenje rana od ležanja sastoji se u čišćenju rare solnom otopinom ili vodikovim peroksidom, uklanjanju mrtve kože i prekrivanju tog predjela gazovi koja se ne lijepi za oštećenu kožu.

Odumrlo tkivo možda će trebati ukloniti tankim skalpelom. U težini slučajevima, kad je ulcerozni dekubitus dubok teško ga je stabilizirati, možda će trebati plastičri operacija ili kožni transplantati da bi se oporavla oštećena područja.

Na žalost, neke ozljede i bolesti potpuno onemogućuju pomicanje pacijenata vezanih za postelju. Čak i oni koje se redovito može pomicati u opasnosti su od pucanja osjetljive kože ako ih se vuče preko plahti.

Jedna mogućnost za takve pacijente je poboljšanje krvotoka, bilo masažom bilo kontroliranom, slabom električnom stimulacijom.

Alternativni načini liječenja

Različiti alternativni načini liječenja mogu umiriti upalu i ublažiti bolove, ali ne mogu zamijeniti bitne korake čestog pomicanja osobe prikovane za postelju i poboljšanja prehrane dotičnog pojedinca.

Liječenje kod kuće

Kućna njega invalidnih osoba – osobito voljenih starih osoba – može biti zastrašujuće teška zadaća. Evo nekoliko korisnih savjeta kako biste svaki dan učinili podnošljivijim.

Pobrinite se da osoba prikovana za postelju ili invalidska kolica pokreće tijelo što je češće moguće kad je budna, ali barem svaka dva sata. Ako se ne može sama kretati uokolo, drugi bi joj morali pomagati da to čini.

Poduprite joj stopala, koljena, kralježnicu i ramena mekim jastucima ili spužvastim podlošcima presvučenim tkaninom te ih često namještajte kako bi bolesnoj osobi bilo udobno.

Nikada ne povlačite bolesnika po posteljini zato što trenje može izazvati daljnja oštećenja kože. Uvijek upotrebljavajte tehniku kojom bolesnika podižu dvije osobe 

Izdvajamo za vas

DRUGI UPRAVO ČITAJU