Savjeti za bolji san

Želite li se dobro naspavati, onda ćete morati upamtiti jednu riječ- rutina! Vaš unutarnji biološki sat surađuje sa centrima spavanja i budnosti u mozgu kako biste imali što bolji san, a promjena vaše rutine ili njeno nepostojanje izbacuje ih iz ravnoteže.

Glavni čimbenici za dobar san uključuju okruženje te tjelesno i duševno zdravlje, baš kao što je svjetlo. Spavaća soba bi u trenutku kada idete spavati trebala biti mračna kako bi se omogućilo izlučivanje melatonina.

Temperatura

Tijelo bi vam prije spavanja trebalo biti zagrijano kako bi se krvne žile šaka, lica i nogu raširile; a zatim bi tijekom noći u prostoriji trebalo biti sve hladnije kako bi vam tjelesna temperatura padala.

Tišina

Većini je osoba za san potrebna tišina iako nekima odgovara određeni pozadinski šum koji će prekriti neke druge nepoželjne zvukove kao što je rad centralnoga grijanja ili prometa.

Madrac

Odabir madraca ovisi o fizičkom zdravlju i stanju uma. Dovoljno je da sami isprobate kakav vam madrac odgovara. Tvrdoću i čvrstoću potpore možete dodatno prilagoditi pomoću nadmadraca. Neki od njih imaju dvije različite strane, što je idealno za parove s različitim željama. Madrac svakodnevno prozračite, a svakih desetak godina i promijenite.

Ne jedite prekasno

Najmanje jedan sat prije spavanja držite se podalje od teške hrane, kofeinskih napitaka i nikotina. Raspoređivanje malenih obroka tijekom cijeloga dana može vam pomoći da lakše zaspete i bolje spavate.

Opuštanje

Neka vam dom bude oaza opuštanja. U vlastitu domu se morate osjećati zaštićeno. Da biste to postigli, imajte dobru protuprovalnu zaštitu tako da se možete osjećati tijekom noći u potpunosti sigurno.

Ispraznite um

Dnevne brige obvezno ostavite pred vratima spavaće sobe. Ako ste osoba koja se često brine, pola sata prije spavanja budite nasamo i sastavite popis svega što vas brine. Kod svakog problema zastanite i razmislite o mogućim rješenjima.

  Večera za djecu

Taj popis nikako ne unosite u spavaću sobu. Napravite mali popis koraka kako i što napraviti da dođete o rješenja i krenite u rješavanje problema. Ali, tek nakon što se dobro naspavate!

Uz sve navedene savjete ne zaboravite na tjelovježbu koja je potrebna i nužna za zdrav život i dobar san, ali nastojte da bude barem tri sata prije nego krenete na počinak! Ne zaboravite na svoje zdravlje kako bi se što bolje osjećali.

Foto: Elena Elisseeva/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU