back to top

Što treba znati o seksu

Ljudska su bića najseksualnija vrsta. Dok drugim vrstama seks služi isključivo za reprodukciju, tj. produženje vrste, kod ljudi to nije povezano s tim. U prilog tome ide i činjenica da se seksualni poriv ne mora smanjivati s godinama, što znači da za fizičkom povezanošću čeznemo čak i nakon što više nismo u stanju začeti djecu.

U prijašnja vremena, seks je bio pomalo tabu tema i nije se toliko istraživalo kako zapravo on utječe na ljude. No, u današnje vrijeme sve se više znanstveno dokazuje kako je seks zapravo zdrav i u medicinskom i u psihičkom smislu.

Tako je kod muškaraca koji imaju seksualne odnose triput tjedno čak do 50% manji rizik da dobiju srčani ili moždani infarkt. Što se tiče žena, dokazano je da žene koje uživaju u seksu žive dulje od onih koje ne uživaju u njemu. Izvrstan seksualni odnos pruža osjećaj da ste dvije do osam godina mlađi.

Zanimljivo je i usporediti evolucijske funkcije seksa koje se temelje na spolu. Prije nekoliko tisuća godina žena je imala osjećaj da je njezin posao očuvati vrstu i odgajati djecu, pa je tražila partnera koji bi mogao zaštititi obitelj. Tijelo joj je bolje reagiralo na bliskost i to je ono što ju je uzbuđivalo.

Kod muškaraca je situacija znatno drukčija, njega je osjećaj opasnosti uzbuđivao. Kada bi osjetio opasnost za svoju obitelj, osobito za partnericu, zapravo je to bio znak da njegova sperma mora pobijediti spermu drugih muškaraca. Zato muškarac na tjeskobu, opasnost i uzbuđenje reagira na seksualan način, za razliku od žene koja teži bliskost!

Ta duboko utisnuta razlika jedan je od načina na koji možemo objasniti zašto žene i muškarci različito doživljavaju spolno uzbuđenje, a to je i temelj koji vam može pomoći da otkrijete kako bolje uskladiti seksualne sklonosti i razlike u vlastitim odnosima, tako da seksualni odnos ne smatrate samo obvezom, već i da doživite osjećaje.

  Kako se riješiti stresa

Zanimljiva je i činjenica da je zapravo najveći seksualni organ mozak, a ne reproduktivni organi, kao što bi nam vjerojatno prvo palo na pamet. Tako seksualne primisli kroz mozak muškarca prolaze svake 52 sekunde, dok je to kod žene slučaj samo jednom dnevno. Možda je zbog toga kod muškaraca 2,5 veći prostor u mozgu posvećen seksualnom porivu nego kod žena.

Seks se dakako ne svodi samo na razmišljanje, nego je tu riječ i o žudnji. Ta žudnja potječe iz dijela mozga koji se zove inzula. Jedan od načina na koji djeluju metode za prestanak pušenja jest i blokiranje poruka koje putuju prema inzuli, no za mnoge je dobra vijest to što te metode ne blokiraju seksualne poruke. Inzula je posebno aktivna kod žena koje imaju česte orgazme.

Foto: Lana K/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU